Meron: Tribunal se suočava sa izazovima

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron obavestio je Generalnu skupštinu UN o nastavku rada tog suda u okončanju preostalih predmeta, navodeći da još nije završeno manje od 10 prvostepenih i žalbenih postupaka.

Predstavljajući sinoć godišnji izveštaj Generalnoj skupštini UN, Meron je naveo i da će ove godine biti izrečene ukupno tri presude po žalbi, prenosi Beta.

Napomenuo je da će, prema trenutnim procenama, do kraja 2015. godine u toku biti još samo jedno prvostepeno suđenje i jedan žalbeni postupak i to u predmetima "Mladić" i "Prlić i drugi", koji će biti završeni tokom 2017. godine.

Predsednik Tribunala je istakao da je Tribunal usredsređen na to da se smanji broj zaposlenih što je brže moguće, a da se pri tome obezbedi da se pravosudni rad i dalje odvija u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

Meron je objasnio da se Tribunal i dalje suočava s određenim izazovima i da su, s obzirom na složenost predmeta kojima se bavi, određena kašnjenja i problemi neizbežni.

Predsednik Haškog tribunala je istakao da podrška međunarodne zajednice služi kao inspiracija zaposlenima i da im pomaže da ostanu usredsređeni na okončanje poslednjih prvostepenih i žalbenih postupaka.

Meron je takođe rekao da je, uprkos izazovima s kojima se suočava, Tribunal "nadmašio očekivanja čak i najoptimističnijih posmatrača" i da predstavlja "zavet privrženosti međunarodne zajednice vladavini prava i simbol zajedničke opredeljenosti država članica da okončaju nekažnjivost".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 31. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије