Читај ми!

Samoubilački napad u Sani, 43 mrtvih

U samoubilačkom napadu u Sani poginulo je najmanje 43 ljudi, među njima četvoro dece, a na desetine ih je ranjeno, saopštile su jemenske snage bezbednosti. U provinciji Baida u centralnom Jemenu najmanje 29 ljudi je poginulo u obračunima nakon više simultanih napada islamista iz redova Al Kaide na snage jemenske bezbednosti.

Samoubilački bombaški napad dogodio se na trgu Al Tahrir, u vreme kada su pristalice šiitskih pobunjenika preplavili prestonicu, pripremajući se za protest, prenosi Tanjug. Dopisnik AFP navodi da je video beživotna tela četvoro dece među žrtvama.

Rojters dodaje da je Trg Al Tahrir u centru Sane pod kontrolom šiitskih pobunjenih Hutija.

Pripadnik policije koji čuva lokalnu banku u blizini mesta napada, opisao je da je muškarac, očigledno sa samoubilačkim pojasom, prišao punktu Hutija i da je zatim aktivirao eksploziv među pripadnicima bezbednosnih snaga i ljudima koji su se zatekli u blizini.

Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je incident je "slika i prilika" prethodnih bombaških napada koje su izvršili pripadnici Al Kaide na Arabijskom poluostrvu (AKAP), navodi britanska agencija.

Al Kaida u Jemenu postavila je na internetu video snimak otmice i pogubljenje 14 vojnika, sunitsko-muslimanskih ekstremista.

Napad je rezultat bezbednosnog vakuuma i potencijalnog sektaškog nasilja u nestabilnom Jemenu, pošto je ta arapska zemlja zapala u političko previranje u poslednje dve nedelje.

Pobunjeni Huti preuzeli su kontrolu nad Sanom, nezadovoljni što je jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi, pod uticajem stranih sila, imenovao Ahmed Avad bin Mubaraka za novog premijera i zapretili "novim koracima" ukoliko predsednik ne opozove svoju raniju odluku, javljaju lokalni mediji i prenosi AFP.

Predsednik odluku nije opozvao, al je Bin Mubarak "odbio ukazano poverenje", javili su lokalni mediji.

Bin Mubarak je doneo odluku "u pokušaju da se sačuva nacionalno jedinstvo i zaštiti zemlje od podele", navodi se u pismu adresiranom na predsednika Jemena.

Predsednik Abdrabuh Mansur Hadi prihvatio je odluku Bin Mubaraka da bude razrešen, javila je novinska agencija Saba.

Dopisnik Al Džazire tvrdi, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, da je Bin Mubarak pismo predsedniku poslao iz inostranstva.

Pucnjava i vatromet u znak veselja, preplavili su Sanu, pošto su objavljene najnovije vesti.

Lider Huta Abdulmalik al Huti izjavio je juče da je jemenski predsednik bio pod uticajem stranih sila, kada je imenovao bin Mubaraka za novog premijera i pozvao na "nove korake", ukoliko Hadi ne opozove svoju raniju odluku.

AFP dodaje da su, prema najnovijim vestima, pobunjeni Huti odlučili da otkažu zakazane proteste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије