Читај ми!

Ratifikovan sporazum Ukrajine sa EU

Ukrajinski i Evropski parlament ratifikovali sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, koji će, umesto u novembru ove godine, stupiti na snagu 1. januara 2016.

Za sporazum, čija je ratifikacija bila sinhronizovana sa Evropskim parlamentom u Strazburu, glasalo je 355 poslanika, prenosi Rojters.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je to "prvi, važan korak" prema članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su izdržali pritisak i nisu pristali na ucene jer nije promenjen "nijedan paragraf, reč, tačka ili zapeta" sporazuma.

Odmah posle obraćanja, Porošenko je potpisao Zakon o ratifikaciji sporazuma, i naložio vladi da "već sutra donese plan za implementaciju Sporazuma i da ga sprovodi od prvog minuta".

I Evropski parlament je većinom glasova ratifikovao sporazum, dok su povezani video-linkom u isto vreme i poslanici ukrajinskog parlamenta ratifikovali isti dokument.

"Ovo je istorijski trenutak", rekao je predsednik evropskog parlamenta Martin Šulc poslanicima u Strazburu, preneo je AFP.

Posle ratifikacije od 1. novembra ove godine početi privremena primena nekih odredbi iz političkih, institucionalnih i sektorskih delova sporazuma a da će u potpusnosti sporazum stupiti na snagu pošto ga ratifikuje svih 28 zemalja-članica EU.

Orijentacioni rok realizacije Sporazuma o pridruživanju iznosi deset godina, navodi ukrajinska agencija.

Sporazum na više od hiljadu stranica ima preambulu, sedam delova, 43 aneksa i tri protokola.

Potpisan je u dve faze - 21. marta politički deo i 27. juna ekonomski, a u skupštinsku proceduru u Ukrajini unet je pošto su u Briselu 12. septembra šef ruske diplomatije Pavel Klimkin, evropski komesar za trgovinu Karel de Guht i ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev dogovorili da odlože uvođenje sveobuhvatne zone slobodne trgovine do 1. januara 2016. godine predviđeno sporazumom.

Na taj način, od 1. novembra EU za ukrajinsku robu produžuje privilegovan i autonoman pristup na svoje tržište, ali do 31. decembra 2015. godine odlaže sporazum o formiranju zone slobodne trgovine, između ostalog, o bescarinskom uvozu evropske robe u Ukrajinu.

Merkelova i Putin o planu iz Minska i ceni gasa

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je ukazala na značaj povlačenja svih ruskih trupa za mirovni proces u Ukrajini.

Tokom razgovora "o sprovođenju sporazuma iz Minska o mirovnom planu za istok Ukrajine", Merkel je "jasno naglasila da su potpuno povlačenje ruskih trupa i efiksna kontrola rusko-ukrajinske granice ključni elementi trajnog rešenja sukoba", saopštila je Vlada u Berlinu.

Merkelova se se u razgovoru s Putinom založila i za nastavljanje trojnih razgovora EU, Rusije i Ukrajine o rešavanju spora oko cene prirodnog gasa koji Rusija isporučuje Ukrajini.

Rusija je u ponedeljak odbacila predlog Evropske komisije da se 20. septembar održi trojni sastanak Moskve, Kijeva i EU o isporuci ruskog gasa Ukrajini.

Evropska komisija je prošlog četvrtka objavila da je pozvala ruske i ukrajinske ministre energetike da 20. septembra dođu na ponovni sastanak u Berlinu o isporuci ruskog gasa Ukrajini.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара