Linta: Prognane Srbe osloboditi poreza na kuće

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta traži da Vlada Hrvatske oslobodi prognane Srbe i Srbe povratnike plaćanja najavljenog poreza na nekretnine - kuće i stanove u kojima stalno ili povremeno žive, na srušene ili oštećene kuće koje još nisu uslovne za normalan život, kao i na pomoćne objekte.

Linta je ocenio da hrvatska vlada, prilikom uvođenja novog poreza na nekretnine od početka 2016. godine, treba da uzme u obzir tešku situaciju u kojoj se nalaze prognani Srbi i Srbi povratnici, prenosi Tanjug.

"Veoma je važno da prognani Srbi, ali i oni koji su se iselili iz Hrvatske pre rata, a koji to još nisu učinili, izvade hrvatske lične karte na adresama svojih kuća i stanova u Hrvatskoj, jer je to dokaz da se radi o objektima za stanovanje, a ne za luksuz", navodi on u saopštenju.

Linta je pozvao sve prognane Srbe da izvade hrvatske lične karte u nadležnoj policijskoj stanici u Hrvatskoj, a zatim da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina. To znači da pored srpske ili bosanske lične karte ili boravišne dozvole u trećim zemljama mogu na legalan način da zadrže hrvatsku ličnu kartu iako žive u inostranstvu.

Podsetio je da prognanim Srbima i drugim građanima hrvatski zakon o prebivalištu daje pravo na dva prebivališta i dve lične karte. Prognani Srbi i ostali zaiteresovani građani mogu se o proceduri prijave privremenog odlaska i potrebnim obrascima upoznati na sajtu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 05. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије