Zlatni „delfini“ šampioni Evrope!

Mađarska–Srbija 7:12. Vaterpolisti Srbije najbolji su na Starom kontinentu. U velikom finalu usred Budimpešte, protiv još većeg rivala, „delfini“ su maestralnom igrom odbranili titulu osvojenu u Ajndhovenu pre dve godine.

Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je titulu prvaka Evrope pošto je večeras u finalnoj utakmici u Budimpešti savladala domaću selekciju Mađarske sa 12:7 (3:1, 4:1, 2:4, 3:1).

Vaterpolisti Srbije trijumfalno su okončali 31. šampionat Starog kontinenta i odbranili titulu osvojenu pre dve godine u Ajndhovenu.

Novo zlatno odličje osvojeno je potpuno zasluženo posle impresivne igre toko cele utakmice, a izabranici selektora Dejana Savića zaslužuju sve čestitke za ono što su pružili u duelu sa tradicionalnim rivalima.

Veliki derbi, vaterpolo klasik, protekao je, prema očekivanjima, u divovskoj borbi dva najbolja tima. Sve je prštalo u zapenušanom bazenu „Alfred Hajoš“, a Mađari su kao domaćini sve učinili da poboljšaju svoj rekord i domognu se 14. evropskog zlata, prvog od 1999. godine.

Ništa im nije pomoglo, iako su imali gromku podršku sa ispunjenih tribina. Srpski tim je, jednostavno, blistao i nije ispuštao vođstvo od početka do kraja spektakularnog meča.

Mađari nisu imali nikakvo rešenje za neprobojnu odbranu "delfina", koja je delovala gotovo perfektno. Golman Gojko Pijetlović ovoga puta bio je jedan od stubova tima, kapiten Živko Gocić maestralan pred oba gola, Andrija Prlainović, Duško Pijetlović, Dušan Mandić, Filip Filipović takođe.

Selektor Savić majstorski je postavio igru, tako da trijumf nijednog trenutka nije dolazio u pitanje. Srbija je na kraju druge četvrtine imala čak pet golova prednosti (7:2). Pokušavali su Mađari da se makar približe (9:6), ali od preokreta su bili kilometrima daleko.

Sve je bilo jasno kada je Filipović na početku poslednje deonice postigao dva gola za 11:6, da bi Gocić samo potvrdio da je večeras slavio daleko bolji, kvalitetniji i konkretniji tim.

Malo ko je očekivao da će zlato iz Ajndhovena biti odbranjeno na ovako ubedljiv način i to protiv velesile Mađarske, ali srpski vaterpolisti večeras su, jednostavno, blistali i u velikom stilu potvrdili mnogo puta dokazani kvalitet, što su im priznali i veliki rivali u bazenu.

Srbija se trijumfom u Budimpešti domogla trećeg zlatnog odličja na kontinentalnim šampionatima kao samostalna zemlja, nakon što je trijumfovala 2006. u Beogradu i 2012. u Ajndhovenu. Srpski vaterpolisti imaju još srebro iz Malage 2008. i bronzu iz Zagreba 2010. godine.

Golman reprezentacije Srbije Gojko Pijetlović proglašen je za najboljeg čuvara mreže na prvenstvu. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Mađar Deneš Varga, a najbolji strelac je Španac Espanjol sa 24 gola.

Večerašnji meč odigran je na bazenu „Alfred Hajoš“ pred oko 6.000 gledalaca, a sudili su Margeta (Slovenija) i Aleksandresku (Rumunija).

Mađarska: Nađ, Gor-Nađ, Madaraš, Erdelji 1, Vamoš 2, Hošnjanski, Ad. Deker, Sivoš 2, Dan.  Varga 1, Den. Varga 1, Tot, Harai, At. Deker.

Srbija: G. Pijetlović, Mandić 2, Gocić 3, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen 1, Filipović 2, Prlainović 1, S. Mitrović, B. Mitrović.

Bronzana medalja na ovogodišnjem 31. Evropskom prvenstvu pripala je Italiji, koja je u utakmici za treće mesto pobedila Crnu Goru sa 11:9.

Ovako je proteklo finale u Budimpešti:

21.43 - Kraj meča, Srbija je šampion Evrope! 

21.42 - GOOOL! Varga postiže gol, koji ne menja situaciju u bazenu.

21.36 - GOOOL! Živko Gocić postiže gol, šest razlike za Srbiju, nešto više od tri minuta do kraja meča.

21.32 - GOOOL! Opet Filip Filipović sjajno pogađa! 

21.30 - GOOOL! Filip Filipović postiže svoj prvi gol na meču u veoma bitnom trenutku. Srbija vodi 10:6. 

21.26 - Kraj trećeg dela igre. Srbija vodi 9:6. 

21.25 - GOOOL! U finišu treće četvrtine, Mađari postižu još jedan gol.

21.24 - GOOOL! Danijel Varga postiže svoj prvi gol na utakmici.

21.22 - GOOOL! Živko Gocić precizan, Srbija vodi 9:4. 

21.17 - GOOOL! Erdelji postiže četvrti gol za Mađare, u situaciji sa igračem više. Sava Ranđelović je isključen na dva minuta, ali se neće vraćati u vodu, pošto mu je to treće isključenje. 

21.14 - GOOOL! Dušan Mandić postiže fenomenalan gol, Srbija vodi 8:3.

21.12 - GOOOL! Marton Sivoš smanjuje prednost "delfina" na 7:3. 

21.10 - Počelo je drugo poluvreme prvi napad imaju Mađari. 

21.05 - Poluvreme, Srbija vodi 7:2. 

21.00 - GOOOL! Miloš Ćuk postiže svoj prvi gol na meču, sedmi za Srbiju! 

20.57 - GOOOL! Levoruki Vamoš, u situaciji kada Mađari imaju igrača više, smanjuje prednost Srbije. 

20.54 - GOOOL! Srbija vodi sa 6:1! Mandić je strelac, ogromna prednost za Srbiju! 

20.53 - GOOOL! Živko Gocić sjajnim udarcem uvećava prednost "delfina"! 

20.51 - GOOOL! Još jednom proverena kombinacija – igrač više, Mandić je uposlio Milana Aleksića koji je bez problema zatresao mrežu. 

20.50 - Kraj prve četvrtine, Srbija vodi sa 3:1. 

20.45 - GOOOL! Igrač više za Srbiju, još jednom Prlainović odlično proigrava, ovaj put Duška Pijetlovića, a ovaj postiže treći gol za Srbiju! 

20.43 - GOOOL! Mađari smanjuju prednost Srbije, prvi gol za domaćina postigao je Marton Vanoš. 

20.42 - GOOOL! Andrija Prlainović odlično šutira, golman Mađara nije mogao ništa. Srbija vodi sa 2:0. 

20.40 - GOOOL! Nikola Rađen postiže gol na sjajnu asistenciju Andrije Prlainovića, u situaciji kada je Srbija imala igrača više. 

20.34 - Počeo je meč, prvi napad imaju "delfini". 

20.26 - U Budimpešti, posle predstavljanja igrača, na redu je intoniranje himni, a zatim i ono najvljažnije – finalni meč. 

20.00 - Vaterpolisti Italije osvojili su bronzanu medalju na prvenstvu Evrope pošto su u utakmici za treće mesto savladali selekciju Crne Gore sa 11:9 (1:3, 5:3, 2:2, 3:1).

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво