Читај ми!

Banka BRIKS-a konkurencija MMF-u

Šesti samit pet zemalja rastućih ekonomija – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRIKS) protiče u znaku osnivanja sopstvene banke te grupacije kao protivteže zapadnoj hegemoniji.

Predstavnici BRIKS-a pokušaće da postignu dogovor o novoj finansijskoj konstrukciji koja je već godinama potrebna tom klubu zemalja, koje predstavljaju 40 odsto svetske populacije i ostvaruju petinu svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), preneo je AFP.

Predsednica Brazila Delma Rusef obećala je da će tokom samita čiji je Brazil domaćin, biti postavljen kamen-temeljac nove razvojne banke, ali i da će biti potpisan sporazum o monetarnim rezervama.

Radni sastanci počeće danas u Fortalezi, a sutra će samit biti nastavljen u prestonici, Braziliji. Ta dva grada su pod zaštitom oko 6.400 vojnika, zbog straha od mogućih socijalnih nemira posle završetka fudbalskog Mundijala.

Banka BRIKS-a, koja bi trebalo da finansira infrastrukturne radove, moći će da računa na inicijalni kapital od 50 milijardi dolara, koje će u narednih pet godina u jednakim tranšama uložiti zemlje članice.

"To je od ključne važnosti kako bi se podstakao privredni rast BRIKS-a", izjavio je brazilski ministar finansija Mauro Borges.

Privredni rast je jedno od gorućih pitanja za ekonomiju Rusije i Brazila, u kojima se ove godine očekuje povećanje BDP-a od oko jedan odsto.

Sporazum o monetarnim rezervama obuhvata zagarantovan iznos od 100 milijardi dolara, od kojih će 41 milijardu obezbediti Kina, po 18 milijardi Rusija, Brazil i Indija i pet milijardi Južnoafrička Republika. Cilj tog fonda je da se članice osiguraju u slučaju monetarnih kriza, bez uplitanja Međunarodnog monetarnog fonda ili Svetske banke.

"Osnivanje nove razvojne banke je značajan korak u postavljanju glavnog stuba oslonca BRIKS-a", objašnjavaju brazilski analitičari.

Taj novi sistem nije osmišljen s ciljem da bude konkurencija tradicionalnim institucijama, već da ima komplementarnu ulogu tradicionalnim institucijama sa sedištem u Vašingtonu, smatraju analitičari.

Jedna od nesuglasica među članicama BRIKS-a jeste u pogledu sedišta nove banke. Južnoafrička Republika insistira da ono bude u Johanezburgu, dok se Rusija zalaže da sedište bude u Šangaju, što se pak ne dopada Indiji, koja se plaši kineske dominacije nad novom institucijom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара