Читај ми!

Nikolić: Srbija povoljna za investicije

Odnosi Srbije i Italije su intenzivni kroz istoriju, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa italijanskom zvaničnicom. Nikolić izrazio zadovoljstvo visokim nivoom bilateralnih odnosa dve države i poručio da je Srbija povoljna zemlja za investitore.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa Deborom Serakjani, predsednikom italijanske regije Furlanija - Julijska Venecija i regionalnim liderom vladajuće Demokratske partije, prenosi Tanjug.

Nikolić je naglasio da je pred nama zadatak da se odnosi Srbije i Italije u budućnosti još više učvrste, pre svega na polju ekonomske saradnje.

"Reformama koje smo pokrenuli želimo da pokažemo da je Srbija zemlja povoljna za investicije i siguran partner za plasman proizvoda na treća tržišta", poručio je Nikolić.

Serkjanijeva se saglasila sa predsednikom Nikolićem da postoje brojne mogućnosti za unapređenje saradnje između Italije i Srbije, i naglasila da se njena regija naročito interesuje za proširenje saradnje u oblasti saobraćaja, energetike, ali i između naučnoistraživačkih centara.

Ona je takođe izrazila zadovoljstvo nivoom saradnje između Autonomne Pokrajine Vojvodine i regije Furlanija - Julijska Venecija, i istakla nameru da se ta saradnja proširi na celu Srbiju, saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

Predsednica regije Furlanija - Julijska Venecija istakla je da su za Italiju veze sa Srbijom vrlo važne i da će Italija za vreme predsedavanja Evropskoj uniji nastojati da približi odnose između EU i Srbije.

Predsednik Nikolić zahvalio se Italiji na značajnoj podršci Srbiji na putu ka evrointegracijama.

Sa italijanskom zvaničnicom sastala se i predsednica Skupštine Maja Gojković, koja je rekla da je Srbija u potpunosti opredeljena za evropski put i ekonomske reforme, pre svega radi poboljšanja životnog standarda građana.

Gojkovićeva je navela da je Skupština Srbije i administrativno i politički spremna za donošenje reformskih zakona kako bi poboljšala stanje u ekonomiji, ali i za usklađivanje zakonodavstva sa Evropskom unijom.

Zahvalila je na podršci Italije članstvu Srbije u EU, ali i na stavu da se Unija nije umorila od proširenja, ističući da je podrška Srbiji ujedno i podrška Zapadnom Balkanu.

Serakjanijeva je naglasila značaj uloge parlamenta u pristupanju EU i navela da je regija čija je predsednica, zainteresovana za proširenje ekonomske saradnje sa Srbijom.

Zato će tokom njene posete biti potpisana tri sporazuma.

Serakjanijeva navodi da postoji interesovanje za dodatno investiranje u Srbiji i dodala da će se u okviru italijanskog predsedavanja EU raditi na unapređenju regionalne saradnje, što će omogućiti lakši pristup evropskim fondovima i kvalitetniju upotrebu sredstava iz tih fondova.

Serakjanijeva je predsednici Narodne skupštine uručila Program italijanskog predsedavanja EU.

Tri sporazuma o saradnji

U Rezidenciji Ambasade Italije u Beogradu potpisana su tri sporazuma o privrednoj i naučno-tehnološkoj saradnji Italije i Srbije.

Sporazum o trgovinskoj saradnji italijanskog udruženja industrijalaca - "Finest" i Privredne komore Srbije potpisali su u ime "Finesta" Mauro del Savio, a u ime srpske komore predsednik Željko Sertić.

Sporazum o saradnji u oblasti saobraćaja potpisao je predstavnik Konzorcijuma "Koridori Italija-Srbija" Đuzepe Bortolus, direktor firme "Srbijatransport" Goran Aleksić i direktor firme "Železnički integralni transport Beograd" Svetozar Milanović.

Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji dve zemlje potpisali su predsednik Erija Sajens parka Adrijano de Majo i državni sekretar srpskog Ministarstva prosvete Aleksandar Belić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара