Читај ми!

Dačić: Imenovanje ambasadora do kraja jula

Premijer Aleksandar Vučić razgovaraće sledeće sedmice u Moskvi sa najvišim ruskim funkcionerima, rekao je Ivica Dačić. Do kraja meseca imenovanje ambasadore u 10 zemalja. Nije prihvaćeno da Kosovo bude punopravni član Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, kaže Dačić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić očekuje da će Vlada Srbije do kraja meseca imenovati ambasadore u 10 zemalja gde su ta mesta upražnjena, prenosi Tanjug.

"Procedure za imenovanje ambasadora su u toku, moj cilj je da do kraja ovog meseca na Vladi donesemo odluke o imenovanju ambasadora u 10 zemalja", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji u Ministarstvu spoljnih poslova.

On nije želeo da komentariše ko će biti budući ambasadori Srbije već je rekao da "imena postoje, ali nisu za objavljivanje".

Dačić je najavio da će premijer Aleksandar Vučić sledeće sedmice u Moskvi razgovarati sa najvišim ruskim funkcionerima o bilateralnim odnosima dve zemlje i ekonomskim temama.

"Cilj nam je članstvo u Evropskoj uniji, ali i da negujemo i razvijamo odnose sa tradicionalno prijateljskim zemljama sa kojima imamo i zajednički interes, a Rusija je sigurno zemlja sa kojom imamo zajednički interes", rekao je Dačić. 

Dačić je istakao da je poseta premijera Srbije Rusiji radnog karaktera.

Istakao je da "treba da imamo sastanke sa mnogim zemljama" i dodao "da nam treba i sastanak sa Obamom i engleskim funkcionerima".

"Nama je bitno da o nama lepo misle i u Briselu i u Vašingtonu i u Moskvi", rekao je Dačić.

"Srbija koja je prokažena, sa kojom niko neće i ne sme da se sastane, nikome ne treba, pa ni narodu", zaključio je Dačić.

Istakao je i da je za političku poziciju Srbije veoma važno da se pripremi za predsedavanje Organizacijom za evropsku saradnju i bezbednost (OEBS) u 2015. godini i najavio da će 15. jula na specijalnom zasedanju Stalnog saveta OEBS-a u Beču predstaviti prioritete srpskog predsedavanja.

Dačić je negirao da se Srbija nalazi pod pritiscima pojedinih zemalja, uključujući i Rusiju, zbog predstojećeg predsedavanja OEBS-om i dodao da je pre reč o "povećanom interesovanju".

Kada se radi o trenutno gorućem evropskom pitanju - Ukrajini, Srbija želi da se pregovori za okončanje sukoba nastave i da se uspostavi trajno primirje, rekao je Dačić.

Govoreći o diplomatskim aktivnostima u ovom mesecu, Dačić je najavio da sutra u posetu Beogradu dolazi šef bugarske diplomatije Kristijan Vigenin.

U posetu Srbiji, 13. jula dolazi pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland, dok će u zvaničnu posetu Beogradu 28. jula doći italijanska ministarska spoljnih poslova Federika Mogerini, čija zemlja predsedava EU do kraja godine.

Kosovo nije postalo član PSJIE

Dačić je negirao da je Kosovo postalo punopravni član Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) i precizirao da je dogovoreno da Kosovo može da učestvuje u radu te inicijative u cilju jačanja regionalne stabilnosti.

"Nije prihvaćeno da Kosovo bude član PSJIE, ovde je izbegnuto članstvo Kosova", rekao je Dačić. 

On je naglasio da će Srbija u svim organizacijama u kojima to bude moguće da spreči članstvo Kosova ukoliko nije u skladu s Briselskim sporazumom.

"Nemamo razloga da ometamo učešće Kosova pod uslovima koji su definisani dogovorom u Briselu. Svuda gde je Kosovo obeleženo zvezdicom deo je briselskog dogovora koji je, na kraju krajeva, i Srbija prihvatila", rekao je Dačić.

On je podsetio da je Srbija godinama unazad trpela pritiske da dozvoli članstvo Kosova u regionalnim organizacijama i inicijativama.

Prisluškivanje NSA nije dobra praksa

Prvi potpredsednik vlade izjavio je da prisluškivanje koje sprovodi Američka nacionalna agencija za bezbednost (NSA) nije dobra praksa i da je izazvala nepoverenje među državama, ali da je Srbija nemoćna da bilo šta promeni.

"To nije dobra praksa i ja sam protiv toga, ali mi smo nemoći da bilo šta promenimo... To je tema koja je izazvala veliko nepoverenje među državama u svetu", poručio je Dačić. 

On je rekao da nije iznenađen što se Srbija našla na spisku zemlja koje NSA prisluškuje, ali i naveo da, kad mogu da prisluškuju i druge države, pa i Nemačku, zašto ne mogu i nas.

"Neće čuti mnogo toga novog od onog što čuju na konferencijama za štampu i ne moraju onda mnogo da se trude", rekao je Dačić i podsetio da mu je bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton svojevremeno na sastanku rekla da je iznenađena što on isto priča i sa njom na sastanku i na konferenciji za medije.

Dačić je dodao da borba protiv terorizma i raznih drugih vrsta ekstremizma ponekad zadire i u oblast zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda.

O odnosima sa Hrvatskom

Šef srpske diplomatije rekao je, povodom ocene hrvatskog predsednika Ive Josipovića da u odnosima dve zemlje postoji tehnički vakuum, da je u interesu obe zemlje da se rešavaju problemi iz prošlosti.

On je rekao da se izjava Josipovića odnosi na razna radna tela koja su formirana u vreme prethodne vlade i dodao da ne zna "dokle se stiglo sa tim".

"Naši odnosi su redovni u smislu komunikacije između ministarstava spoljnih poslova Hrvatske i Srbije", rekao je Dačić i naglasio da "između dve zemlje postoje dve korpe problema - prva se odnosi na ono što je ostalo iz prošlosti, a druga na ono što je vezano za budućnost".

Dačić je naveo i da će na predstojećem Kroacija forumu u Dubrovniku od 10. do 12. jula razgovarati sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić što će biti, kako je ocenio, prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima.

Kako je najavio, i predsednik Srbije Tomislav Nikolić će učestvovati u radu tog skupa.

"Ja ne tražim niti mi očekujemo da razvijamo emotivna osećanja jedni prema drugima, već da tragamo za zajedničkim interesom ako ga imamo, a Srbija će biti na čelu u traženju zajedničkog jezika za međusobno uvažavanje u regionu", poručio je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара