Читај ми!

Rolan Garos: Nadal nastavlja vladavinu

Novak Đoković nije uspeo da trijumfuje na Rolan Garosu. U velikom finalu njega je savladao Rafael Nadal sa 3:1 (3:6, 7:5, 6:2, 6:4). Velika borba dva teniska titana okončana je posle tri i po sata fantastičnog tenisa trijumfom Španca, koji je ovom pobedom sačuvao prvo mesto na ATP listi.

Đoković tako ni u drugom finalu na Rolan Garosu nije uspeo da osvoji titulu, a Nadal je stigao do devete titule u Parizu, a ukupno do 14. gren slema u karijeri. Španac je pobedom zadržao prvo mesto na ATP listi, a Đoković je pored propuštene šanse za povratak na vrh, propustio i priliku da kompletira titule na gren slemovima.

Na početku meča obojica tenisera bili su sigurni na svoj servis, pa do osmog gema nije bilo nijedne brejk prilike. Prvi je do brejk šansi stigao Đoković, iskoristio je greške Nadala i poveo sa 5:3. U narednom gemu Nadal je zapretio, poveo je sa 15:40, ali je srpski teniser dobio četiri naredna poena i posle 45 minuta igre poveo sa 1:0 u setovima.

Drugi set je počeo kao i prvi, nije bilo brejka do petog gema kada je Nadal oduzeo servis protivniku odličnom igrom, ali je Đoković već u narednom vratio brejk (4:3).

U naredna četiri gema nije bilo velikih uzbuđenja, a pobednik je rešen u 13. gemu u kojem je Đoković servirao za taj-brejk. Srpski teniser je taj gem odigrao vrlo loše, loše je servirao i tako pomogao Nadalu da izjednači u setovima na 1:1.

Đoković je s lošom igrom nastavio i u trećem setu, pa je Nadal vrlo brzo poveo sa 3:0, vezavši tako pet gemova. U sedmom gemu, koji je trajao 11 minuta, Đoković je imao priliku da se vrati u set, ali se Nadal odbranio i dobrom igrom u narednom gemu, napravio još jedan brejk i poveo sa 2:1 u setovima.

I u četvrtom setu je viđen sličan scenario. Na početku su teniseri bili sigurni na svoj servis, a onda su usledila dva brejka, po jedan na obe strane. U devetom gemu vodila se velika borba, a na kraju je Nadal bio sigurniji, pa je u narednom gemu Đoković servirao za ostanak u meču. Đoković u tim trenutcima nije izdražao pritisak, a meč je završio duplom servis greškom.

Tok meča:

18.45 - Kraj meča. Rafael Nadal je savladao Novaka Đokovića sa 3:1 po setovima 3:6, 7:5, 6:2, 6:4. 

18.44 -  Na servis našeg tenisera Nadal dolazi do prve meč lopte, 30:40. Dvostruka servis greška Novaka i nadal dobija četvrti set sa 6:4. 

18.38 - Novak je u naletu. Pokušava da prelomi set. Nakon osvojenog servis gema, ponovo traži svoju šansu na servis protivnika. Krajnjim naporima Nadal uspeva da se odbrani i osvoji svoj servis.

18.27 - Novak pokušava da uzvrati, napada Nadala, osvaja dve vezane brejk lopte. Koristi drugu i oduzima servis Špancu. 

18.24 - Prvi do brejk šanse u četvrtom setu stiže Španac. Nakon nekoliko izjednačenja na prednost za našeg tenisera Nadal uspeva da stigne do brejk šanse. Koristi je i vodi sa 4:2.

18.10 - Sada preti Španac. Ipak naš as uspeva da se odbrani i osvoji svoj servis gem, 2:2.

18.05 - Đoković dolazi do 15:30 na servis protivnika. Nadal odbija napad i osvaja svoj servis.

18.01 - Oba tenisera sigurna na startu četvrtog seta. 1:1.  

17.50 - Na servis našeg asa Nadal dolati do prve set lopte u trećem setu. Koristi je dobija treći set sa 6:2. Treći set je trajao 50 minuta.

17.38 - Novi servis Španca i novi pokušaj Novaka da da nadoknadi izgubljeno. Nakon velike borbe i tri izjednačenja posle prednosti protivnika, naš teniser dolazi do brejk prilike. Propušta je. Nadal uspeva da veže još dva poena i osvoji svoj servis, 5:2.  

17.24 - Đoković se "vraća" u meč, uspeo je da prebrodi krizu. Ponovo napada servis Nadala. Uspeva da dođe do prve brejk lopte u trećem setu. Propušta je. Potom Španac vezuje dva poena nakon odličnih servisa i osvaja gem.

17.21 - Novak konačno prekida seriju protivnika od pet vezanih gemova. Osvaja svoj servis i smanjuje na 3:1 u trećem setu.

17.16 - Nadal leti po terenu, nakon brejka lagano osvaja i svoj servis i vodi sa 3:0 u trećem setu.

17.13 - Nadal preuzima kontrolu. Diktira tempo i uspeva da iskoristi prvu brejk šansu u trećem setu i stigne do ranog brejka 2:0.

17.09 - Treći set servisom je otvorio Nadal, uz manje proble uspeo je da osvoji uvodni gem.

17.00 - Nadal koristi greške Novaka i dolazi do dve set lopte na njegov servis. Koristi prvu za 7:5 u drugom setu. Set je trajao 61 minut igre.

16.55 - Nadal je osvajanjem svog servisa osigurao taj-brejk. Predstoji da to uradi i Novak.

16.51 - Usledila su dva "mirna" gema. Oba tenisera sigurna na svoj servis 5:5.

16.41 - Nastavlja se borba za svaki poen. U narednom gemu Španac napada, sada on ima šansu da ponovo stigne do prednosti. Ovog puta naš as ne da svoj servis, 4:4.

16.36 - Novak uzvraća. Već u narednom gemu koristi prvu brejk šansu u drugom setu i oduzima servis Špancu, 3:4.

16.31 - Prvi do brejk šanse u drugom setu stiže Nadal. Novak uspeva da se spasi. Međutim, protivnik dolazi do nove šanse, drugu koristi i dolazi do brejka, 4:2.

16.14 - Đoković nastavlja sa dobrom igrom. Konstantno pritiska servis protivnika, preti i čeka svoju šansu. Jednostavno ne dozvoljava protivniku da se opusti.

16.09 - Novak je siguran na svoj servis, 1:1.

16.05 - Nadal prekida seriju našeg asa od tri vezana gema. Osvaja svoj servis za početno pođstvo u drugom setu.

16.01 - Drugi set servisom je počeo Španac. 

15.55 - Nadal uzvraća. Sada on osvaja prva dva poena na servis našeg asa, 0:30, a potom dolazi i do dve brejk lopte. Novak uspeva da se spasi, 40:40. Zatim vezuje još dva poena i osvaja prvi set rezultatom 6:3. Prvi set trajao je 44 minuta igre.

15.50 - Đoković napada servis protivnika. Osvaja prva dva poena, 0:30. Zatim dolazi do dve vezane brejk šanse. Nadal uspeva da se izvuče, 40:40. Naš teniser osvaja i treću brejk šansu. Koristi je, 5:3.

15.42 - Sada Nadal preti, 15:30, potom stiže i do izjednačenja 40:40. Međutim, Novak ne da svoj servis, 4:3.

15.31 - Đoković propušta prvu priliku da stigne do brej šanse. Pri rezultatu 30:30 na servis protivnika lopticu šalje u mrežu. U nastavku Španac osvaja svoj servis.

15.24 - "Opipavanje pulsa". Početak meča bez brejk prilika, oba tenisera sigurna na svoj servis, polako se borba rasplamsava. Viđen je i prvi poen sa dužom razmenom, ohrabrujuće, pripao je Novaku. Posle tri gema naš teniser vodi sa 2:1.

15.17 - Bez problema Novak osvaja svoj uvodni servis.

15.14 - Počeo je meč. Prvi je na servisu Novak Đoković.

15.02 - Igrači su na terenu. Nakon zagrevanja očekuje se početak spektakla.

14.45 - Iščekuje se izlazak Novaka Đokovića i Rafaela Nadala na Filip Šartije. 

14.24 - Kineske teniserke Se Šuvei i Pen Šuai osvojile su Otvoreno prvenstvo Francuske, pošto su u finalu pobedile italijanski dubl Sara Erani/Roberta Vinči sa 2:0, po setovima 6:4, 6:1.  

Finalni duel na Rolan Garosu biće 41 međusobni meč Đokovića i Nadala, a Španac vodi sa 22:19 u pobedama. Teško je odrediti kojem teniseru je današnji susret značajniji u karijeri, što je dodatni psihološki pritisak pred početak meča.

Osvajanjem finala Đoković bi jednom pobedom u svoju tenisku biografiju upisao niz značajnih rezultata. Došao bi do prvog trofeja na gren slemu u Parizu, ujedno bi se vratio na prvo mesto ATP rang liste tenisera, a ostvario bi i svoju pevu pobedu nad Rafaelom Nadalom u Rolan Garosu.

Na drugoj strani, Rafael Nadal nastojeći da ostane na samo jednom porazu na Rolan Garosu u dosadašnjoj karijeri, brani poziciju prvog tenisera sveta i očekuje deveti trofej na pariskoj šljaci.

Број коментара 84

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије