Читај ми!

Usvojen Nacrt statuta AP Vojvodine

Odbor za ustavnopravni položaj pokrajine u Skupštini Vojvodine usvojio je tekst Nacrta statuta koji će se naći pred poslanicima pokrajinskog parlamenta na sednici 13. maja.

Sednici Odbora prisustvovalo je 11 od ukupno 14 članova, devet je podržalo Nacrt Statuta, dok su dva člana, ekspert imenovan u radnu grupu od strane LSV Srđan Sikinić i poslanik DSS Branislav Ristivojević, bili uzdržani, prenosi Tanjug.

Predsednik Odbora i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je radna grupa koja je donela Nacrt teksta statuta, bez obzira što je formirana od predstavnika različitih političkih partija, iskazala visok stepen odgovornosti i kolegijalnosti.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da imamo Nacrt statuta oko koga smo imali širok konsenzus ili, da ne ureknem, potpun konsenzus", rekao je Pastor, izražavajući zadovoljstvo što je ostvarena obaveza preuzeta pre pet meseci.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikoga od aktera donošenja Nacrta statuta ko u nekom delu nije popustio u svojim stavovima.

"Pokazali smo da imamo mudrosti i da smo dorasli prevazilaženju problema, a Skupština Vojvodine je na ovaj način pokazala da je izuzetno ozbiljna institucija, što je možda i bitnije od samog akta donošenja Nacrta statuta", naglasio je Pastor.

Najviše polemike bilo je oko predloga tradicionalnih simbola Vojvodine, a posebno oko naziva izvršnog organa, jer je radna grupa predložila naziv "Izvršno veće AP Vojvodine", a odbor je usvojio predlog "Pokrajinska vlada".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије