Читај ми!

Zloupotrebe u trošenju novca na Kosovu

Anketni odbor Skupštine Srbije utvrdio je da je bilo zloupotrebe i nenamenskog trošenja budžetskog novca na Kosovu i Metohiju u periodu od 2000. do 2012. godine, kaže predsednik tog tela Momir Stojanović

Momir Stojanović veruje da će nadležni pravosudni organi imati dosta materijala da se pozabave uočenim nepravilnostima.

Sednica Anketnog odbora, na kome će se razmatrati taj izveštaj sa predlogom mera, zakazana je za ponedeljak, 14. aprila, a Stojanović za Tanjug uoči sednice kaže da očekuje da će izveštaj biti prihvaćen i da bi on nakon toga trebalo da se nađe i pred poslanicima Skupštine Srbije.

Nenamensko trošenje novca utvrđeno je, kako je rekao, u skoro svim oblastima - zdravstvu, obrazovanju, izgradnji infrastrukturnih objekata, pa su tako neki objekti ostali nedovršeni ili nisu uopšte izgrađeni iako je novac potrošen.

"Bilo je zloupotreba u oblasti obrazovanja, zdravstva, ali i izrade infrastrukturnih objekata u pogledu zakona o javnim nabavkama, negde je precenjena vrednost objekata, neki su nedovršeni, a neki uopšte ne postoje na terenu, a potrošena su sredstva. Bilo je zloupotreba i u drugim oblastima, oko izgradnje objekata za održiv opstanak i povratak interno raseljenih", rekao je Stojanović.

Kako je objasnio, budući da je Anketni odbor imao rok od samo 120 dana da ispita sve zloupotrebe akcenat je bio na proveri projekata i stavki za koje je potrošeno najviše novca i proveri predstavki građana koje su godinama unazad stizale u Skupštinu Srbije.

"Išli smo tim tragom i sačinili jedan koristan izveštaj za nadležna ministarstva i verujem da će biti prostora da on bude prosleđen vladi i da će nadležni pravosudni organi imati dosta materijala da se pozabave uočenim zloupotrebama u trošenju budžetskih sredstava", ukazao je Stojanović.

Takođe, u izveštaju se, dodao je, predlaže da republički parlament da rok vladi da za godinu dana nadležni ispitaju i istraže zloupotrebe i obaveste o tome skupštinu.

Sednica je zakazana za 12 sati, a na nju su pozvani svi članovi Anketnog odbora, a ukoliko izveštaj bude usvojen, biće prosleđen predsedniku Skupštine nakon čega bi trebalo da se nađe pred poslanicima.

Anketni odbor formiran je u maju 2013. godine, a imao je rok od 120 dana za prikupljanje podataka i pisanje izveštaja, na čemu je radilo 14 poslanika vladajućih i opozicionih stranaka.

Zadatak tog tela bio je da sagleda stanje u oblasti trošenja sredstava budžeta Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, da utvrdi način trošenja tih sredstava, da li su ona namenski trošena i da li su svima bila pod jednakim uslovima dostupna, uz poseban osvrt na podzakonske akte i kriterijume za raspodelu tih sredstava u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne politike, kulture, infrastrukture, lokalne samouprave, telekomunikacija…

Takođe, među zadacima odbora bilo je i utvrđivanje da li su sredstva budžeta za izgradnju saobraćajne, komunalne, poslovne i stambene infrastrukture upotrebljena prema utvrđenim planovima, način vršenja kontrole nad protokom robe na teritoriji Kosova, da li je postupak javnih nabavki i izvođenja radova sprovođen u skladu sa zakonom i drugim propisima….

Anketni odbor trebalo je da utvrdi i da li je državna imovina koju su koristila preduzeća u toj pokrajini otuđivana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара