Читај ми!

Kako Pjongjang "zaobilazi" sankcije

Severna Koreja se sumnjiči da je preko svojih ambasada organizovala ilegalne pošiljke oružja, borbenih aviona i raketnih delova, saopštile UN ističući da je ta država razvila složene mere kako bi zaobišla njihove sankcije.

Vlasti u Pojngjangu razvile su sofisticirane tehnike da zaobiđu sankcije Ujedinjenih nacija uz korišćenje svojih ambasada u inostranstvu za nelegalnu trgovinu zabranjenom robom, navodi se u izveštaju svetske organizacije.

Istražni tim koji čini osam stručnjaka svetske organizacije je, analizirajući incidente u izveštaju na 127 strana, opisao različite tehnike koje je Severna Koreja koristila da bi zaobišla sankcije, prenela je agencija Rojters.

Severnokorejske ambasade na Kubi i u Singapuru su osumnjičene da su organizovale ilegalne pošiljke borbenih aviona i raketnih delova koje su oduzete sa severnokorejskog broda u vodama Paname, u julu prošle godine.

Panama je zaplenila brod "Čong Čon Gang" zbog krijumčarenja oružja iz perioda bivšeg Sovjetskog saveza koje se nalazilo ispod hiljada tona šećera, a među kojima je bio 21 avion tipa "Mig".

Severnokorejska špedicija "Činpo šiping" je sarađivala sa ambasadom Severne Koreje u Singapuru "delujući kao agent pošto je osnovna delatnost firme zasnovana na brodskom transportu, a severnokorejsko diplomatsko osoblje na Kubi "sredilo" prebacivanje oružja u prikrivenom teretu.

U izveštaju je objašnjen primer "neobično kompleksne (finansijske) transakcije" u koju su bile uključen nacionalni prevoznik kompanija "Er Korjo" koja je, navodno, kupila novi avion u 2012. godini.

Svih 109 otplata su sprovedene preko hongkongških registrovanih firmi, u kojima se navodi da su trgovinski partneri severnokorejske kompanije, za koje su sproveli plaćanja (u inostranstvu) za partnera.

Kupovina civilnih aviona nije zabranjena pod sankcijama UN, ali su neke kompanije izgleda nedavno otvarale lažne račune za prebacivanje para, navodi se u izveštaju.

Severnoj Koreji, koja je pod sankcijama UN, zabranjeno je da šalje i prima robu u vezi sa njenim nuklearnim i raketnim programom, kao i uvoz neke luksuzne robe, zajedno sa nezakonitim prebacivanjem velike količine novca u gotovini.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара