Predstavnici MMF-a razgovarali sa Dinkićem

Ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić ponovio u razgovoru sa delegacijom MMF-a stav Vlade da ne treba povećavati PDV. Američka privredna komora u Srbiji podržava Vladinu platformu čiji je cilj postizanje dogovora o budžetskom deficitu i smanjenje javne potrošnje, umesto povećanja poreza.

Delegacija MMF-a nastavila je razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije sastankom sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem.

Kako saznaje Radio-televizija Srbije, Dinkić je ponovio stav Vlade da ne treba povećavati PDV jer bi to donelo veću štetu građanima, privredi i državi. Po tom planu, neće se smanjivati plate i penzije, odnosno biće zamrznute i u narednoj godini.

Dinkić je Misiji predstavio predlog da se ide na veliku uštedu reformom administarcije na svim nivoima, kompletnog javnog sektora, uključujući strukuturne reforme državnih preduzeća.

Kada se usvoji izmena zakona o državnim službenicima, što se očekuje do kraja godine, broj zaposlenih na svim nivoima administracije, od republičkog do lokalnog, mora se u prvoj fazi smanjiti za 10 odsto, predviđa Dinkić.

U razgovoru je ponovljeno da se za ovu godinu planira i veći budžetski deficit do 4,5 odsto. Takvom planu MMF se ne protivi, ali, kako prenose agencije, insistira na preciznoj računici planiranih budžetskih prihoda i rashoda, kao i zaduženja države koja bi garantovala da će sve obaveze biti uredno izmirene.

Povećanje PDV-a - smanjenje proizvodnje 

Američka privredna komora u Srbiji podržala je platformu Vlade Srbije u pregovorima s MMF-om, čiji je cilj postizanje dogovora o deficitu u budžetu i smanjenje javne potrošnje, umesto povećanja poreza.

"Smatramo da bi povećanje stope PDV-a izazvalo rast cena, što bi dovelo do povećavanje inflacije, smanjenje potražnje i likvidnosti kompanija, odnosno smanjenja proizvodnje", ističe se u saopštenju.

Američka privredna komora je ukazala da je od ključne važnosti za privrednike da Vlada Srbije u vreme krize ubrza reformu regulative, ali i da utiče na smanjenje administrativnih prepreka za poslovanje i u saradnji sa privatnim sektorom kreira ekonomsku politiku.

Više od 180 stranih i domaćih kompanija su članice Američke privredne komore, a u Srbiji su investirale oko šest milijardi dolara i zapošljavaju više od 60.000 ljudi.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je juče da Misija Međunarodnog monetarnog fonda nije institirala na povećanju stope PDV-a i naglasio da neće biti povećanja poreskih opterećenja privrede, kao meri za smanjenje deficita u budžetu Srbije.

Cvetković je naveo da će na tehničkom nivou razgovora sa Misijom MMF biti utvrđeni elementi na koji način će biti smanjen deficit budžeta koji nastaje zbog nedostatka prihoda u ovoj godini.

Predsednik Vlade je rekao da je u razgovoru sa misijom MMF-a konstatovano da se rashodi mogu smanjiti reformom javnog sektora.

Međutim, kako je istakao Cvetković, ta reforma ne može da bude završena za tri do četiri meseca, već će biti sprovedena u nekoliko narednih godina, pri čemu će tačno biti planirani budući koraci u toj reformi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара