Читај ми!

Selaković: Nadzor nad spornim odlukama

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković najavio je da će zatražiti nadzor nad tri sudske odluke koje su uznemirile javnost, među kojima i one u slučaju Mihalja Kertesa. Selaković je odbacio optužbe DS-a da je aktuelno pravosuđe odgovorno za njihovo donošenje.

Kako je najavio ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, zatražiće da se izvrši nadzor nad spornim sudskim odlukama koje su uznemirile javnost.  

Selaković je naveo da će zatražiti nadzor nad odlukama u slučaju Mihalja Kertesa, suđenju za pogibije u diskoteci "Kontrast" u Novom Sadu i za ubistvo manekenke Vladislave Červenko u Novom Sadu.

Ministar je istovremeno, na vanrednoj konferenciji za novinare, odbacio optužbe DS-a, istakavši da je tužno i žalosno da oni koji su "ostavili krš i lom" u srpskom pravosuđu sada nekog kritikuju.

Govoreći o slučaju Kertes, Selaković je rekao da je reč o krivičnom delu koje je zastarelo 5. oktobra 2010. godine.

"Dakle, postavlja se pitanje ko je tada upravljao srpskim pravosuđem? Ko je to bio majstor zastarevanja da dva i po meseca po nastupanju zastarelosti donese sudsku presudu?", pita Selaković.

Ministar pravde tražiće i da se utvrdi zašto gotovo godinu i po dana čekamo na presudu za smrt šestoro mladih u požaru u novosadskoj diskoteci "Kontrast".

"Od trenutka stupanja optužnice na pravnu snagu, a to je bilo 28. septembra 2012. godine, do danas je prošlo 16 meseci. Za 16 meseci predsednica veća nije bila u stanju da presudi tu stvar", kaže Selaković.

Nejasno je kako je došlo do ukidanja presude Darijanu Musiću, osumnjičenom za ubistvo devojke, kaže ministar pravde. Pita se kako je ukinuta presuda u slučaju u kojem krivica nijednog trenutka nije dovođena u pitanje.  

Specijalni sud u Beogradu danas je izrekao presudu kojom je zbog apsolutne zastarelosti odbio optužbe protiv bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa zbog iznošenja državnih para na Kipar.

Suđenje okrivljenima za požar u novosadskoj diskoteci "Kontrast", u kome je život izgubilo šestoro mladih ljudi, počinje iz početka, a danas se u Višem sudu u Novom Sadu održava se pripremno ročište ponovljenog suđenja.

Apelacioni sud u Novom Sadu usvojio je žalbe branilaca, pa će Darijanu Musiću, optuženom za ubistvo Vladislave Červenko, biti ponovo suđeno pred Višim sudom.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво