Читај ми!

Vlada Srbije: Otvorili smo vrata Evrope

Ova vlada je dobila veliku i značajnu bitku i postavila standard koji će ubuduće morati da slede sve vlade, rekao premijer Ivica Dačić. Ovo je tačka posle koje idemo u potpuno uređenje države, rekao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Premijer Ivica Dačić rekao je da je ova vlada samo radila svoj posao, ono što joj je dužnost i zbog čega je izabrana, i time postavila standard koji će ubuduće morati da slede sve vlade.

Na otvorenoj sednici Vlade Srbije posvećenoj početku pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, Dačić je izjavio da je taj uspeh ostvaren zahvaljujući svima u Vladi, ali i svim građanima.

"Rezultat je najveći uspeh jedne vlade u poslednjih 20 godina. Mi smo svoju prvu i tako značajnu bitku dobili, učinili smo sve da je dobijemo, jer ova vlada je formirana da to postigne i svaki član Vlade i svaki građanin može biti ponosan na to", rekao je premijer.

A građani koji su birali da bi otvorili vrata Evrope, upravo su to i dobili, rekao je Dačić i istakao da glasovi koje su građani dali prvi put nisu bačeni.

Na tom putu nije bilo lako, rekao je Dačić, jer Srbija u trenutku preuzimanja vlasti pre godinu dana nije imala prijatelje, bila je sama, ponižena i osramoćena.

"Prvi zadatak Vlade je zato bio da učini sve na popravljanju spoljnopolitičke pozicije zemlje, da ukinemo laž prilikom komuniciranja, da otvoreno kažemo istinu i Srbiji i svetu, bez obzira na poslednice", naveo je Dačić, istakavši da je ova vlada želela da zaštiti nacionalne interese, a da u Srbiji stvori uslove da se normalno živi, i da su jedini način za to bili razgovori s onima s kojima "smo do juče ratovali".

"To smo učinili, za Srbiju, za našu decu nijedna žrtva ne sme da bude velika i mi smo to učinili", rekao je premijer Dačić.

Dačić je rekao i da je Srbija dobijanjem datuma za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom dobila prvu bitku, ali da tek predstoji prava borba, jer Srbija još nije za Evropu.

Premijer Dačić je ocenio da Srbija pregovore sa EU "počinje iz velikog minusa", da je privreda uništena, da ima mnogo nezaposlenih i siromašnih i da je očajna stopa nataliteta.

"Bez dubokih reformi nećemo preživeti. Naša bitka tek počinje. Još nismo za Evropu. Sada treba da sprovedemo reforme da građani žive bolje. Reforme, reforme, to je naš posao", istakao je Dačić.

Premijer je rekao da je za Srbiju politički veoma važno da članice EU ne traže od nje da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, već da traže dijalog s Prištinom i normalizaciju odnosa.

Kako je Dačić rekao, vlada koju on predvodi prepoznala je značaj reformi i počela borbu protiv kriminala i korupcije. 

Dačić je istakao i da je Vlada počela da štedi na sebi, a ne na građanima Srbije. "Upravljanje Srbijom zahteva onu vrstu patriotizma koja te svakog dana podseti na to šta ti je obaveza", rekao je Dačić.

Predsednik Vlade je rekao da Srbija na putu ka EU mora da zaštiti svoje specifičnosti i da pronađe tržište za svoje proizvode.

Dačić je ponovio da cilj nije formalno članstvo u EU, već da građani Srbije žive bolje.

Premijer Dačić je rekao i da je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, odnosno pitanje statusa i članstva Kosova u UN, crvena linija za Beograd.

Dačić je rekao da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije nikada nije bila tema o kojoj se razgovaralo, a da to nije ni moguće, jer pet članica EU nije priznalo tu nezavisnost.

"Ta tema nikada nije pominjana, niti bi to bila tema o kojoj bi se raspravljalo i to su te crvene linije", precizirao je Dačić, ali i upozorio da put Srbije ka EU i ubuduće neće biti lak i podsetio da je već zakazana nova runda razgovora sa Prištinom i to pre održavanja međuvladine konferencije.

Premijer je naveo i da Srbija prvi put nema status "lošeg momka".

Govoreći o prvoj međuvladinoj konferenciji, Dačić je objasnio da je to sastanak na kojem će EU izneti svoj pregovarački okvir, svoj papir, a delegacija Srbije, u kojoj će biti on i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i članovi pregovaračkog tima, svoje mišljenje.

Vučić: Ima razloga za slavlje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao da je reč o pobedi i uspehu svih građana Srbije koji su dobro razumeli gde u budućnosti žele Srbiju.

Vučić je rekao da je za nama godina pobeda i uspeha, ali danas nigde ne vidite nikakvo slavlje, jer smo, kako je rekao, naučili da slavimo poraze, a ne uspehe i pobede.

"Ima velikih razloga za slavlje, točak istorije ne može da krene unazad. Ovo je tačka posle koje idemo u potpuno uređenje naše države", rekao je Vučić i dodao da odluka o međuvladinoj konferenciji zahteva odgovornost - da svi moramo sebe da menjamo.

Vučić je rekao da očekuje u 2014, a posebno u 2015. godini, nakon teških reformi, bolji život za građane Srbije.

"Mnogo znoja i rada biće potrebno, tek onda možemo da kažemo da smo nešto napravili. Napredak ekonomije je najvažniji cilj, a pristojna i normalna Srbija - nešto za šta smo se borili. Takva Srbija više nije tako daleko", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao i da se nada da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali tu mogućnost nije isključio. 

"Voleo bih da izbora ne bude i nadam se da ih neće biti, ne vidim za to potrebu, ali to nikad u politici ne možete da garantujete", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Vučić je rekao da se mogućnost vanrednih izbora nikad ne može isključiti, ali i podsetio da je pre godinu dana na sličnoj sednici Vlade Srbije rekao da nije za vanredne izbore.

Prvi potpredsednik Vlade i lider naprednjaka rekao je da razume pritisak ljudi iz Srpske napredne stranke, i da razume da njihov politički nos govori da na izbore treba da se ide, jer imaju veliku popularnost.

Dačić i Vučić o navodima o prisluškivanju Nikolića

Odgovarajući na pitanje novinara o izjavi predsednika države Tomislava Nikolića da ga prisluškuju, Premijer Dačić je istakao da sve takve navode treba istražiti, dok je vicepremijer Aleksandar Vučić rekao da će sve službe u tom, ali i u svim sličnim slučajevima, obaviti svoj posao.

"Mi sve navode, pa i one koji se tiču predsednika Republike, razmatramo. Treba da bude jasno da svi organi bezbednosti uključujući i policiju i bezbednosne službe, imaju zadatak da zaštite predsednika, a ne da ga prisluškuju. Ako postoje bilo kakve zloupotrebe ovlašćenja, bilo koga u sistemu, naravno da to treba da bude predmet istraga i sankcija", izjavio je Dačić.

Vučić je rekao da su nadležne službe i ranije uspevale da utvrde više prekršaja pod čudnim okolnostima i pokušaja upada u zaštićeni sistem, da je s tim bio upoznat i sam predsednik Republike, i da će svi navodi biti istraženi.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво