Читај ми!

Od Rusije 15 milijardi za Ukrajinu

Vladimir Putin i Viktor Janukovič u Moskvi potpisali sporazum prema kojem će Ukrajina dobiti pristup ruskim kreditima vrednim 15 milijardi dolara. Uz novac, Ukrajina je dobila i 33 odsto popusta na ruski gas. Vitalij Kličko rekao da je Janukovič izdao nacionalne interese i odrekao se nezavisnosti.

15.55 - Putin i Janukovič potpisali sporazum prema kojem će Ukrajine od Rusije dobiti kredite vredne 15 milijardi dolara i 33 odsto popusta na gas, javlja Raša tudej.

Rusija je dramatično snizila cenu gasa za Ukrajince i kupila državne obveznice vredne 15 milijardi dolara, proističe iz sporazuma koji su u Moskvi potpisali predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Viktor Janukovič.

Kako je rekao Vladimir Putin, ruska državna kompanija "Gasprom" sniziće cenu gasa koju Ukrajina plaća za ruske isporuke, i to na 268 dolara za 1.000 kubnih metara gasa sa aktuelnih 400 dolara za istu količinu gasa, prenosi agencija AP.

Putin je, takođe, naglasio da će Rusija investirati 15 milijardi dolara u ukrajinske hartije od vrednosti.

Pored toga, zvaničnici Rusije i Ukrajine potpisali su niz ugovora o podsticanju trgovinske i industrijske saradnje između dva bivša sovjetska suseda.

Među potpisanim ugovorima je i sporazum o rešavanju sporova u međusobnoj trgovini, sporazum o zajedničkoj modifikaciji transportnog aviona iz vremena Sovjetskog Saveza, sporazum o industrijskoj saradnji i o izradi planova za izgradnju mosta preko moreuza Kerčki.

Ukrajinski predsednik je rekao Putinu da dve zemlje moraju da razvijaju svoje strateško partnerstvo.

"Današnji sastanak je, u izvesnoj meri, strateški. Ne smemo da stanemo i trebalo bi da nastavimo da razvijamo naše strateško partnerstvo", istakao je Janukovič.

Jedan od lidera ukrajinske opozicije Vitalij Kličko rekao je nakon potpisivanja sporazuma da je Janukovič izdao nacionalne interese i odrekao se nezavisnosti.

Kličko, bivši svetski šampion u boksu, pozvao je na prevremene izbore i poručio Janukoviču da želi da se nađe sa njim u ringu.

Dok ukrajinski predsednik boravi u Moskvi, na Trgu nezavisnosti u ukrajinskoj prestonici i dalje traju protesti opozicije.

Demonstranti u Kijevu, međutim, strahuju da će Janukovič, zapravo, izvesti zemlju na put ka budućem članstvu u Carinskoj uniji na čijem je čelu Rusija, a koju Putin nastoji da izgradi kao protivtežu 28-članoj Evropskoj uniji.

Drugi lider opozicije Arsenij Jacenjuk upozorio je Janukoviča na posledice ulaska Ukrajine u Carinsku uniju bivših sovjetskih republika.

"Za njega je to karta u jednom pravcu. Ako to uradi, ne sme se vratiti iz Moskve", poručio je Jacenjuk.

Lider nacionalističke opozicije Oleg Tjagnibok rekao je ranije da je njegova stranka "Svoboda" saznala da Putin planira da nagradi Janukoviča za to što je odložio potpisivanje sporazuma sa EU, time što će s njim potpisati sporazum o pozajmici od 3,6 milijardi evra.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије