Читај ми!

Čanak: Vučić drži reč

LSV će ubuduće podržavati projekte, bez obzira sa čije strane dolaze, koji su u interesu građana Vojvodine i cele Srbije, kaže lider te stranke Nenad Čanak. Za razliku od Đilasa, Vučić mi se javlja na telefon, kaže Čanak.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak najavio je da LSV neće davati apriori podršku nijednoj političkoj stranci, već će ubuduće podržavati projekte, bez obzira sa čije strane dolaze, koji su u interesu građana Vojvodine i cele Srbije i proevropskog puta Vojvodine.

Čanak je rekao da se od LSV očekuje apriori podrka, ali predsednik DS ne nalazi za shodno da mu odgovori na telefonski poziv deset meseci, a za razliku od Đilasa, lider SNS Aleksandar Vučić mu se javio na telefon.

"I kada sam mu predočio stanje bezbednosti u Novom Sadu, grad je posle četiri dana dobio načelnika policije, a zatim i patrole žandarmerije. Onda ja normalno da kažem da čovek drži reč, što izazove lavinu optužbi, jer hvalim Vučića", rekao je Čanak u intervjuu listu Danas.

Čanak je rekao da tenutno ne vidi LSV u koaliciji sa SNS.

"Jedina obaveza Lige je da bude odgovorna isključivo svojim članovima, građanima koji je podržavaju i dobrobiti svih građana Vojvodine. Ako se složimo oko toga šta je dobro za Vojvodinu, mi ćemo podržati. Ako nije dobro - nećemo. Više nas ne interesuju programi stranaka ni njihove velike reči, nego vrlo konkretna i oročena dela", istakao je Čanak.

On je rekao da Platforma o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine, koju podržava 48 poslanika DS, LSV i SVM, podrazumeva i Poresku upravu Vojvodine, koja bi omogućila da Vojvodina prikuplja novac od poreza dok ne napuni svoj budžet, a onda višak prebaci Republici Srbiji.

"Republička vlast godinama krši Ustav i ne poštuje odredbu da se za Vojvodinu izdvoji najmanje sedam odsto budžeta. Dakle, ovo je način da se država stimuliše da poštuje sopstveni Ustav, ma šta ja mislio i o tom Ustavu i koliko bilo nerealno malo tih sedam odsto", rekao je Čanak.

Liler Lige je dodao da je to minimum minimuma, jer za Vojvodinu žele puno više, a to je zakonodavna, sudska, izvršna vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode, i sve to garantovano Ustavom.

 Čanak smatra da u Srbiji nije na snazi puzajuća diktatura, kao što kaže DS.

"Ne mislim da je u pitanju diktatura. Ali, ako i jeste, nije na njima da to kažu. Zato što je nasilna promena lokalnih samouprava u kojima oni nisu bili u vlasti, kao i upodobljavanje vlasti s republičkim nivoom, igra koju je DS igrala u prošlosti. I sada im se vraća kao bumerang", rekao je Čanak.

Na pitanje kako je razumeo to što je Vučić zatražio 45 minuta za intervenciju na KiM, Čanak je odgovorio: "Kao najavu obračuna sa onima koje je država predugo tolerisala".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије