Osniva se radna grupa za privredu

Dogovoreno formiranje radne grupe za praćenje stanja u privredi, koja će analizirati probleme preduzeća. Vicepremijer Aleksandar Vučić kaže da verzija Nacrta zakona o radu koju su dobili sindikati nije jedina i da kvalitetnim dijalogom treba doći do najboljih rešenja.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Beogradu osnivanje radne grupe za praćenje stanja u privredi, u kojoj će biti ministri i predstavnici sindikata.

Na sastanku sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, Vučić je rekao da će rad svakog preduzeća u restrukturiranju biti analiziran.

"Dogovorili smo se o dve važne stvari, jedna je uspostavljanje stalne kontakt grupe i jačanje socijalnog dijaloga. Takođe smo se dogovorili o uspostavljanju direktnih odnosa pri sačinjavanju zakona o radu", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Predstavnici sindikata istakli su tokom sastanka da nisu zadovoljni povećanjem poreza na dodatnu vrednost i tražili su da Vlada Srbije poveća porez na kapitalnu dobit.

Istakli su da su nezadovoljni nacrtom zakona o radu, na šta im je Vučić odgovorio da nacrt još ne postoji i da su u opticaju tri verzije tog zakona.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da je dogovoreno da se predstavnici sindikata sastanu sa Vučićem opet krajem novembra, a za ponedeljak najavio razgovore sa ministrom rada Jovanom Krkobabićem o zakonu o radu.

Predstavnici Vlade Srbije, među kojima je bio i ministar finansija Lazar Krstić, na sastanku su istakli da u javnom sektoru ima 735.000 zaposlenih, bez radnika RTB "Bor", "Telekoma", "Jata", "Dunav osiguranja" i "Galenike", a da bi s njima ta cifra mogla biti 760.000.

Ipak, vicepremijer je rekao da je u trećem kvartalu ostvaren rast industrijske proizvodnje od 3,22 odsto, što je najbolji rezultat ne samo ove, već unazad mnogo godina, uz već najniži mogući deficit budžeta u oktobru, i bolju naplatu PDV-a.

"Kad bi nam svi meseci bili kao oktobar ne bismo imali nikakvih problema ni sa fiskalnim deficitom, ni sa svim ostalim stvarima", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je i u septembru bila zadovoljavajuća situacija u makroekonomskom pogledu, pa je čak zabeležena i bolja naplata PDV-a.

"Neke dobre stvari se dešavaju, ali sam saglasan i sa onim što je rekao gospodin Orbović da radnici teško žive, da jedva 'krpe' kraj sa krajem i razumem potpuno njihovu brigu i zabrinutost za težak položaj radnika danas u Srbiji", rekao je Vučić. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво