Читај ми!

Kovač: Karadžić nije znao za streljanja u Srebrenici

Bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova RS Tomislav Kovač posvedočio pred Haškim tribunalom da Radovan Karadžić u julu 1995. godine, nije znao ništa o streljanju zarobljenih Muslimana iz Srebrenice.

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač rekao je da Karadžić, u julu 1995, nije znao ništa o streljanju zarobljenih Muslimana iz Srebrenice.

"Ubeđen sam da Karadžić nije imao pojma da će zarobljenici biti streljani", naglasio je Kovač u pisanoj izjavi, koju je Karadžić, koji se brani sam, priložio kao dokaz.

Kovač je posvedočio da, tokom više sastanaka koje je sa Karadžićem imao između 9. i 20. jula 1995. godine, pre i posle zauzimanja Srebrenice, od lidera bosanskih Srba nije čuo da bi muslimanske muškarce trebalo pobiti, niti da su streljanja bila u toku ili već okončana.

O ubistvima zarobljenika, Kovač, kako je izjavio, nije video nijedan zvaničan izveštaj.

Svedok je, međutim, potvrdio da ga je zamenik komandanta specijalne policijske brigade Ljubomir Borovčanin, 14. jula 1995, izvestio da je, dan ranije, "ubijen jedan broj zarobljenika" u skladištu zemljoradničke zadruge u selu Kravica kod Bratunca.

Kako mu je Borovčanin preneo, jedan od zarobljenih Muslimana prethodno je oteo pušku stražaru i jednog policajca ubio, a drugog ranio. O tom događaju, Kovač nije razgovarao s Karadžićem.

Tribunal je Borovčanina, 2010, osudio na 17 godina zatvora zato što zločin nije sprečio, a počinioce kaznio. Borovčanin je kaznu prihvatio, nije uložio žalbu i trenutno izdržava kaznu u Finskoj

U približno isto vreme, Kovač je, kako je izjavio, dobio depešu iz policije u Zvorniku da je pukovnik VRS pukovnik VRS Ljubiša Beara zatražio policijsku "pomoć" u postupanju sa "velikim brojem zarobljenika". Zvornička policija posumnjala je u izveštaju da Beara ima nameru da se Muslimani pobiju.

Kovač je rekao da je odbio taj zahtev Beare, tadašnjeg načelnika sektora za bezbednost Glavnog štaba VRS. Naznačio je da je "siguran" da Karadžić nije znao ni za Bearinu nameru.

Pukovnika Bearu je Tribunal, 2010. proglasio krivim za genocid u Srebrenici i izrekao mu kaznu doživotnog zatvora. Presuda nije pravosnažna zato što je Beara uložio žalbu.

U izjavi u odbranu Karadžića, Kovač je zločin u Srebrenici nazvao "najgorim što se moglo desiti srpskom narodu", a njegove počinioce "najvećim neprijateljem Srba".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије