Читај ми!

Dačić: Ekonomske teme pa vlast u Beogradu

Prioritet rekonstruisane vlade biće rešavanje ekonomskih problema, rekao premijer Ivica Dačić i kao glavni cilj naveo povećanje zaposlenosti. Vlast u Beogradu biće promenjena, ali o tome se još nije razgovaralo, kaže Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je u Vlasotincu da je prioritet rekonstruisane vlade rešavanje ekonomskih problema.

Kao glavni cilj nove vlade postavili smo povećanje zaposlenosti i smanjivanje ogromne, možda i najveće stope nezaposlenosti u Evropi, rekao je Dačić, koji je prisustvovao otvaranju pogona fabrike "Elrad".

On je dodao da svega toga sigurno ne može biti bez jasne ekonomske politike i jasnog koncepta koji bi omogućio stvaranje povoljne klime i povoljnog poslovnog ambijenta za strane investitore.

Prema Dačićevim rečima, slika o Srbiji je promenjena u svetu zbog čvrstog puta naše zemlje ka Evropskoj uniji.

Situacija je svuda teška, ocenio je Dačić i istakao da je na jugu Srbije deset puta teža nego u drugim regionima, a broj nezaposlenih je znatno veći.

"Zato mi je drago što se ova fabrika otvara u Vlasotincu i očekujem da će u ovom kompleksu uskoro posao dobiti oko 800 radnika, što je za ovaj kraj veoma veliki broj, rekao je Dačić.

Proizvođač komponenti za elektronske uređaje "Elrad" u fabrici Vlasotincu zapošljava šezdesetak radnika.

Vlast u Beogradu biće promenjena

Srpski premijer rekao je novinarima da će vlast u Beogradu biti promenjena, ali da se o tome još nije razgovaralo.

"Ja sam rekao pre neki dan da je Đilas na putu da bude pluskvamperfekat, kao i Dinkić", kazao je Dačić upitan kakav je stav socijalista povodom jučerašnjih izjava iz Srpske napredne stranke o mogućoj smeni vlasti u srpskoj prestonici.

Dačić je istakao da o tome još nije razgovarao sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem.

"Nismo oko toga još razgovarali, imali smo druge teme. To je sledeća tema o kojoj treba da raspravljamo", kazao je i dodao da "duh promene" treba preneti na niže instance, kao što su javna preduzeća i ustanove u lokalnim samoupravama.

"To će biti sada jedan proces koji će po dubini ući u sve pore. Da li će doći do Leskovca - to ćemo videti", rekao je Dačić. 

Za Paradu ponosa prvo bezbednosna procena

Premijer je rekao da još nije dobio iz 14 ambasada pismo podrške Paradi ponosa i istakao da je za njeno održavanje potrebno prvo napraviti bezbednosnu procenu.

"Mi nikada nismo bili protiv održavanja Parade ponosa, ali prvo treba napraviti bezbednosnu procenu, ne treba se zaletati", poručio je Dačić.

Kako je dodao, to je delikatno pitanje jer ćemo imati pritiske iz Evrope da se Parada održi i svaka druga odluka bila bi tumačena kao naša nespremnost.

"Ipak, ima nešto što je važnije, a to je bezbednost i zato ćemo uraditi veoma ozbiljnu bezbednosnu analizu", kazao je Dačić.

Premijer je podsetio da je u Srbiji dosad bilo Parada ponosa, ali i onih koje nisu održane i da zato treba ozbiljno razmotriti bezbednosnu situaciju.

Ambasade više evropskih zemalja, Kanade i Australije podržale su održavanje Parade ponosa u Beogradu i pozvale srpske vlasti da obezbede miran i siguran ambijent za učesnike povorke.

Pismo koje su potpisali predstavnici 14 ambasada u Srbiji, upućeno je premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, kao i Goranu Miletiću, članu Organizacionog odbora Parade ponosa.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво