Читај ми!

Sud dozvolio "Gardijanu" da zaštiti dokumenta

Britanski Vrhovni sud dozvolio "Gardijanu" da zaštiti dokumenta zaplenjene od partnera novinara tog dnevnika koji je objavljivao informacije bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena. Odlukom suda, koja važi do 30. avgusta, vlada ne sme da "analizira, kopira ili deli" te podatke, osim u slučajevima "nacionalne bezbednosti".

Listu Gardijan britanski Vrhovni sud dozvolio da zaštiti dokumenta zaplenjene od partnera novinara tog dnevnika, koji je objavljivao informacije bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena.

Advokati Davida Mirande rekli su da zaplenjeni materijal sadrži poverljive informacije i da je taj list od suda tražio da spreči vladu da "analizira, kopira ili deli" te podatke, prenosi AP.

Sud je to danas odobrio, osim u slučajevima "nacionalne bezbednosti". Ta odluka će važiti do 30. avgusta.

U međuvremenu, advokat britanske policije je izjavio da je Miranda kod sebe imao osetljiv materijal koji je mogao biti opasan po javnost kada je priveden na aerodromu u Londonu, navodi Rojters.

On je u nedelju devet sati ispitivan na londonskom aerodromu Hitrou, posle čega je pušten bez optužbe. Miranda, koji je putovao iz Berlina u Rio de žaneiro preko Londona, nije optužen, a oduzeti su mu laptop, telefon i memorijske kartice.

Advokat policije Džonatan Lejdlo je prilikom saslušanja u londnskom Vrhovnom sudu rekao da policija analizira desetine hiljada stranica ditigalnog materijala zaplenjenog od Mirande.

"Ono što smo do sada pregledali, po mišljenju policije predstavlja vrlo osetljiv materijal čije bi objavljivanje bilo opasno po bezbednost građana i zato je policija pokrenula kriminalnu istragu", rekao je Lejdlo.

Ranije danas, komesar Evropske unije za pravosuđe Vivijan Reding rekla je da je zabrinuta za slobodu štampe zbog zadržavanja Mirande.

"U potpunosti delim zabrinutost (Torbjorna) Jaglanda", generalnog sekretara Saveta Evrope, napisala je Vivijan Reding na Tviteru.

Jagland je juče u pismu britanskoj ministarki unutrašnjih poslova Terezi Mej zatražio "informacije" o privođenju jednog saradnika Gardijana i uništavanju tajnih dokumenata koje je tom dnevniku dostavio bivši saradnik američkih službi bezbednosti Edvard Snouden.

Ovi slučajevi bi mogli da imaju "štetne posledice po slobodu izražavanja zagarantovanu članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima", upozorio je Jagland.

Stav Redingove u suprotnosti je sa zvaničnim stavom Evropske komisije, podseća agencija AFP.

Jedan portparol u Briselu rekao je da Komisija "nema komentar" na to privođenje i samo kazao da "Komisija pridaje veliki značaj poštovanju slobode štampe i slobodi izražavanja i informisanja u svim zemaljama članicama".

Ali, kako je dodao portparol Komisije, "osnovna prava nisu apsolutna i uvek treba voditi računa da ona budu u ravnoteži sa ostalim pravima kao što je nacionalna bezbednost".

"Ne može se imati sloboda bez bezbednosti i obrnuto", rekao je on.

Pored zadržavanja Mirande, britanska vlada je takođe primorala redakciju Gardijana da uništi hard diskove sa materijalom koji je tom dnevniku dostavio Snouden.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара