Читај ми!

Vučić: Skupština o Vladi oko 20. avgusta

Sednica Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o rekonstrukciji Vlade mogla bi biti održana oko 20. avgusta, kaže Aleksandar Vučić. Vicepremijer je rekao da očekuje konačan odgovor URS-a i da bi nakon toga narednih dana trebalo da se vode konkretni razgovori o tome ko bi koji posao mogao da preuzme.

Vicepremijer i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će se oko 20. avgusta u Skupštini Srbije raspravljati o novoj, "rekonstruisanoj vladi", koju će, prema njegovim očekivanjima, činiti isti koalicioni partneri.

Vučić je rekao da očekuje stav URS, ali je istakao da je većinska podrška u Skupštini u svakom slučaju nesporna.

"Od URS-a očekujem odgovore i u narednim nedeljama znaće se ko, šta, kako, kao i koje poslove će obavljati u Vladi Srbije", rekao je Vučić u Pančevu posle obilaska Specijalne brigade Vojske Srbije.

Na pitanje ko bi, ukoliko stigne negativan odgovor URS-a, tu stranku mogao da zameni u rekonstruisanoj vladi, Vučić je rekao da se o tome ne bi izjašnjavao pre razgovora sa svim koalicionim partnerima, ali da on lično nije razmišljao o drugim strankama, osim postojećih, koje bi činile novu vladu.

"Imaćemo većinu poslanika u Skupštini", ukazao je vicepremijer i dodao da će rekonstrukcija biti sveobuhvatna i da će to biti "praktično nova vlada".

On je rekao da SNS ima rešenje za mesto ministra odbrane, ali nije želeo da ga otkriva. "Ne znam ko bi drugi osim nekog iz Srpske napredne stranke u ovom rasporedu snaga to mogao da bude. Ja znam ko je to, a znaćete i vi u narednih nekoliko dana", rekao je Vučić.

Na pitanje da li očekuje da će biti razdvojeno premijersko mesto od ministra policije, Vučić je odgovorio da on nije ni premijer ni ministar policije.

Potpredsednik vlade je i ovoga puta ukazao da glavna tema rekonstrukcije nisu personalna rešenja već promena standarda ponašanja prema građanima, a da je malo onih koji žele da vide da se mnogo toga menja.

"Plašim se da su promene u Srbiji ne tako lake, ali do njih moramo doći", rekao je Vučić i dodao da je razočaran pisanjem onih koji, kako je ocenio, potcenjuju sve i kažu "nije vam ovo neka rekonstrukcija".

"To je licemerje. Šta je još to trebalo da uradimo kada smo od sedam promenili četiri ministra", naglasio je Vučić i istakao da je namerno danas obišao Specijalnu brigadu u Pančevu jer o toj brigadi niko ništa negativno ne može da kaže.

Vučić je dodao da je prisustvom u Pančevu želeo da pokaže da je ono što se radi mnogo važnije od toga ko je bio i ko će biti, aludirajući na promenu ministra odbrane. On je zaključio da rekonstrukcijom vlade treba da se omogući sistem sa više odgovornosti.

Vojska sposobna da zaštiti teritoriju Srbije

Sumirajući rad svog resora u prvih godinu dana rada, Vučić je rekao da je Vojska Srbije dovoljno osposobljena i opremljena da zaštiti tritoriju Srbije od svakog mogućeg agresora. 

Vučić je, podnoseći izveštaj o radu u kasarni Specijalne brigade u Pančevu, objasnio da je odabrao upravo to mesto zato što je ta jedinica najbolja po obučenosti i motivisanosti, ne samo u Srbiji, već u čitavom regionu.

"Oni ne žive za to da nekoga reketiraju po splavovima, oni rade za skromne plate ali su spremni da brane otadžbinu", rekao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će Vojska Srbije, kao najuglednija institucija u državi, u budućnosti imati više finansijskih sredstava, da će njena opremljenost biti na nivou obučenosti.

"Uveren sam da ćemo za to imati snage, jer da bi naša deca bila bezbedna moramo da imamo ovakvu jedinicu koja je najbolji preventivni mehanizam protiv onih koji bi na bilo koji način ugrozili našu zemlju", kazao je Vučić.

Posebno zadovoljstvo Vučić je izrazio zbog činjenice da u vojsci i Ministarstvu odbrane u poslednjih godnu dana nije bilo ni izmišljenih skandala.

Ispunjeni svi zadaci 

Sa druge strane, vojska je, kako je istakao Vučić, obavljala najteže poslove i ispunila sve zadatke koji su pred nju postavljeni.

"Ostaje da Srbija popravi materijalno stanje pripadnika VS, istovremeno moguće su dodatne uštede. Uspeli smo već da 20 odsto uštedimo na energentima, jer pripadnici vojske su se ponašali domaćinski i nigde nisu trošili novac poreskih obveznika na netransparentan način", naglasio je Vučić. 

Minsitarstvo odbrane je, kako je podsetio, jedino ispunilo sve obaveze kada je reč o internoj kontroli finansija i to dodatno govori o tome zašto je vojska danas najuglednija institucija u Srbiji.

"Srbija u moru negativnih loših vesti, ima nešto čime građani mogu da se ponose a to su Specijalna brigada i VS", kazao je Vučić.

Na pitanje kada će biti završen aranžman sa Rusijom o nabavci novih borbenih aviona, Vučić je rekao da je Vazduhoplovstvo Vojske Srbije decenijama zapostavljano i da je zato nephodno da se avioni nabave kako bi država mogla da efikasno obavlja policijski posao u vazduhu.

"Mi nemamo taj novac u ovom trenutku, i o tome razgovaramo. Očekujem da se ti razgovori brzo završe, ali iskustvo me je naučilo da kada je reč o oružju i oruđu to uvek traje duže nego štoočekujemo", objasnio je Vučić.

Osim opremanja Vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane, vladi će u narednom periodu, kada je reč o vojsci, prioritet biti opremanje, poboljšanje standarda i rešavanje stambenog pitanja pripadnika vojske.

"Mislim da ćemo naći za veliki broj pripadnika vojske dodatne načine kako da se reši njihovo stambeno pitanje", poručio je Vučić.

Vučić je na kraju u šali konstatovao da se u proteklih godinu dana sa načelnikom generalštaba sukobio samo oko jedne stvari - da li se bolji pasulj jede u vojsci ili Bezbednosno-informativnoj agenciji. 

Pripadnici Specijalne brigade su za ministra odbrane priredili izložbu tehničkih sredstava kao i pokaznu vežbu osposobljenosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије