Читај ми!

Indija, fatalni ručak u školi

Najmanje 20 dece umrlo, a 30 je u bolnici zbog trovanja hranom u školskoj kuhinji u Indiji. Trovanje dece izazvalo žestoke proteste. Veruje se da je posluženi pirinač bio zatrovan pesticidima.

Najmanje dvadesetoro dece je umrlo, dok je blizu trideset njih hospitalizovano usled trovanja hranom koja im je poslužena za ručak u državnoj školi na istoku Indije, saopštile su tamošnje vlasti.

Upravnik indijske savezne države Bihar Abhidžit Sinha izjavio je da se 27 dece, uzrasta  između osam i 11 godina, kao i školska kuvarica, nalaze u bolnici u gradu Patna, pri čemu je desetoro dece u teškom stanju, prenela je agencija AP.

Deci je pozlilo juče ubrzo nakon što su pojela sočivo i pirinač koje su dobili za ručak. Ubrzo su prebačeni u lokalnu bolnicu, a kasnije i u bolnicu u gradu Patna.

Obrok je bio pripremljen u školskoj kuhinji, ali je osoblje prestalo da služi ručak nakon što su deca počela da povraćaju.

Ministar prosvete indijske savezne države Bihar, P. K. Sahi, izjavio je kako preliminarna ispitivanja ukazuju da hrana sadrži tragove organofosfata, koji se koriste kao insekticid na usevima pirinča i pšenice. Veruje se da hrana nije bila oprana pre nego što je upotrebljena za prehranu dece.

Indija tudej javlja da su mestu gde su se deca otrovala izbili neredi, izazvani lošim odnosom vlasti prema deci i nebrizi za kvalitet hrane koja im se priprema. Stotine ogorčenih meštana, rodbina i prijatelji otrovane dece žestoko protestuju, gađaju policiju kamenjem i uništavaju javnu imovinu, javljaju i lokalni mediji.

Bihar se smatra jednom od najsiromašnijih saveznih država Indije, a vlada u Nju Delhiju u sklopu socijalnog programa obezbeđuje besplatne obroke siromašnim učenicima u državnim školama u većini od 29 saveznih država.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије