Читај ми!

EP poništava sporazume o podacima sa SAD?

Zbog izveštaja koji pokazuju da su američke vlasti pristupale mejlovima i drugim ličnim podacima vodeći Internet kompanija, Evropski poslanici zapretili da će poništiti sporazume sa SAD o razmeni podataka.

Evropski poslanici su zapretili da će poništiti sporazume sa SAD o razmeni podataka. Poslanici su reagovali na izveštaje da su američke vlasti pristupale mejlovima i drugim ličnim podacima vodećih Internet kompanija.

Američki zvaničnici su potvrdili postojanje velikog, tajnog američkog programa za špijuniranje na Internetu, nazvanog PRISM, zahvaljujući kome su, kako pišu Vašington post i britanski Gardijan, dobili pristup podacima firmi poput "Gugla", "Fejsbuka" i "Skajpa".

Zbog ovih informacija evropske vlade su bile primorane da objasne da li dozvoljavaju Vašingtonu da špijunira njihove građane i da li imaju koristi od špijuniranja koje bi u EU bilo nelegalno.

U žučnoj debati u Evropskom parlamentu poslanici su se žalili da su 10 godina ispunjavali američke zahteve za pristup evropskim finansijskim i putničkim podacima i rekli da je sada vreme da se preispitaju sporazumi kako bi se ograničio pristup tim podacima.

"Treba jasno da kažemo da masovno nadgledanje nije ono što želimo", izjavio je Jan Filip Albreht, nemački poslanik iz stranke Zelenih zadužen za modernizovanje zastarelih zakona EU o zaštiti podataka.

Evropski parlament razmatra velike izmene pravila o zaštiti podataka koja su stara skoro 20 godina i kada su napravljena Internet nije uzet u obzir. Prvo glasanje o tim izmenama u Evropskom parlamentu zakazano je za jul.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије