Читај ми!

Dobri odnosi Srbije i Indonezije

Bilateralni odnosi Srbije i Indonezije su izuzetno dobri, ali u oblasti ekonomije moraju da se poboljšaju, ocenio predsednik Srbije Tomislav Nikolić prilikom sastanka sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta Indonezije Marzuki Alijeom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je prilikom sastanka sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta Indonezije Marzuki Alijeom rekao da su bilateralni odnosi dve zemlje izuzetno dobri, ali da u oblasti ekonomije moraju da se poboljšaju.

Nikolić je rekao da postoje brojni razlozi da dve zemlje još više sarađuju i zahvalio na principijalnoj podršci Indonezije u vezi teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

"Problem Kosova i Metohije želimo da rešimo mirnim putem i dijalogom i puno nam znači podrška naših prijatelja iz Indonezije" rekao je predsednik Srbije, podsetivši svog sagovornika da Srbija sa punim pravom očekuje datum za otpočinjanje pregovora sa EU, jer je ispunila sva očekivanja koja su pred nju postavljena.

Marzuki Alie, šef parlamentarne delegacije Indonezije, zahvalio se na toplom gostoprimstvu i istakao da njegova zemlja ceni i uvažava razvoj naših odnosa u vreme osnivanja pokreta nesvrstanih.

"Bilateralna saradnja je na uzlaznoj putanji" rekao je šef parlamentarne delegacije Indonezije, naglasivši da postoje mnogi aspekti saradnje koji su već uspešno realizovani.

Marzuki Alie je podsetio da Indonezija ima veoma izraženo interesovanje za ulaganje u Srbiju.

"Jedna od vodećih kompanija u oblasti proizvodnje hrane Indofud istražuje mogućnosti da investira 20 miliona evra, sa ciljem da izgradi vodeći regionalni centar, za proizvodnju i distribuciju prehrambenih proizvoda", sa sedištem u Srbiji, istakao je Alie.

Kako je naglasio, Indonezija će i dalje podržavati nastojanja Srbije da se u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, mirnim putem i dijalogom, dođe do pravednih rešenja.

Na sastanku je konstatovano da su mogućnosti za saradnju neiscrpne i da kroz intenziviranje i konkretizaciju saradnje treba omogućiti narodima dve prijateljske zemlje da bolje žive i imaju prosperitetnu budućnost.

Ljajić sa indoženaskim parlamentarcima 

Sa delegacijom parlamenta Indonezije razgovarao je i potpredsednik Vlade Strbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija rasim Ljajić.

Predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Indonezije Marzuki Alie je potvrdio da ta država neće menjati stav kada je reč o statusu Kosova i Metohije i da zvanična Džakarta u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Marzuki je rekao i da odlični politički odnosi dve države otvaraju perspektive za sadržajniju privrednu saradnju.

Kako je saopšteno, pozvao je građevinske firme iz Srbije da učestvuju u realizaciji Master plana razvoja ekonomije Indonezije, kojim je predviđena izgradnja šest velikih putnih koridora na najvećim ostrvima te zemlje.

Ljajić i Marzuki su se saglasili da postoji veliki prostor i za dolazak ulagača iz Indonezije u Srbiju, o čemu svedoči i zakazana poseta predstavnika Indonežanskog investicionog državnog fonda, koji će krajem juna u Beogradu sa predstavnicima nadležnih institucija Srbije utvrditi mogućnosti za nove investicije u domaću privredu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије