Читај ми!

Trošenje budžetskih sredstava pod lupom Odbora

Anketni odbor za Kosovo i Metohiju usvojio plan rada za naredni period po kojem će do septembra ispitivati trošenje budžetskih sredstava u opštinama na Kosovu, javnim i državnim preduzećima, kao i zdravstvenim centrima i Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici.

Na današnjoj sednici Anketni odbor za Kosovo i Metohiju utvrdio je dinamiku rada ispitivanja trošenja budžetskih sredstava u opštinama i institucijama na Kosovu i Metohiji.

Anketni odbor trebalo bi da poslove završi do septembra, budući da je planirano da izveštaj izradi do 9. septembra, a da ga usvoji dva dana kasnije. Plan je da taj izveštaj Skupštini Srbije bude podnet do 18. septembra.

Anketni odbor, kako je naglasio predsednik tog tela Momir Stojanović, već je "zatrpan" mnogim informacijama o nenamenskom trošenju sredstava, a to telo, kako ističe, ne vodi nikakvu istragu, već nastoji da utvrdi način kako su se budžetska sredstva trošila na Kosovu i Metohiji.

Odbor je na sednici u republičkom parlamentu jednoglasno prihvatio predlog člana Demokratske stranke Ivana Jovanovića da preispita i način trošenja novca u državnim i javnim preduzećima na KiM, kao i predlog Dejana Radenkovića iz SPS-a da tom kontrolom budu obuhvaćene sve opštine na Kosmetu, bez izuzetka.

Radenković je ukazao i na problem višestrukog finansiranja pojedinih projekata iz različitih izvora, kao što je budžet Srbije, određene donacije, pa i međunarodni izvori, pa je odlučeno da se i od kancelarije UMNIK-a u Beogradu zatraže podaci o finansiranju projekata.

Prema utvrđenom planu rada, Anketni odbor će do 4. juna analizirati izveštaje nadležnih ministarstava i Kancelarije za KiM, a potom i predstavke i žalbe građana sa teritorije Kosova upućene Kancelariji za KiM i skupštinskim odborima.

Prema rečima Stojanovića, proveravaće se i protok robe i usluga oslobođenih PDV-a sa teritorije uže Srbije na KiM, kao i sredstva plasirana preko Fonda za razvoj Srbije.

Krajem juna, na dnevni red Anketnog odbora doći će proveravanje sredstava namenjenih socijalnim davanjima, a početkom jula i sredstava namenjenih za obezbeđivanje uslova za povratak raseljenih i održivi opstanak.

Sredinom jula Anketni odbor će kontrolisati trošenje budžetskih sredstava u RTB "Trepča", za koji je Stojanović rekao da izgleda kao "ničija zemlja", ali i trošenje sredstava u Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici i zdravstvenim centrima na KiM.

Krajem jula i tokom avgusta biće kontrolisano trošenje sredstava u svim opštinama na KiM, posle čega sledi izrada izveštaja.

Sednici Anketnog odbora prisustvovali su predstavnici Ministarstva finansija i privrede, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво