Читај ми!

Živko Budimir pušten iz pritvora

Predsednik Federacije BiH Živko Budimir pušten iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru. Sud postupio po naredbi Ustavnog suda BiH i doneo rešenje o puštanju Budimira da se brani sa slobode.

Predsednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir pušten je nešto pre 22 sata iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Mostaru, gde je proveo proteklih skoro mesec dana, preneli su bosanskohercegovački mediji.

Budimir je po izlasku iz zatvora kratko novinarima rekao da je danas "pobedilo pravosuđe BiH".

Sud Bosne i Hercegovine postupio je po današnjoj naredbi Ustavnog suda BiH i doneo rešenje o puštanju Budimira da se brani sa slobode.

Ustavni sud BiH prihvatio je danas apelaciju advokatskog tima Živka Budimira, a kojom je zatraženo da Sud BiH preispita svoje rešenje o pritvoru jer nisu postojali dokazi za Budimirovo pritvaranje.

Sud je doneo odluku da apelaciju usvaja u pogledu prava na slobodu, u skladu s odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, izjavio je za Agenciju FENA registar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Ukinuta su rešenja Suda BiH od 3. maja i od 27. aprila ove godine, a predmet je vraćen Sudu BiH, koji je dužan odmah da donese novu odluku.

Zvonko Mijan takođe kaže da to praktično znači obavezu za Sud BiH da slučaj preispita u skladu sa spomenutim standardima, koji se odnose na mogućnost lišavanja slobode i da donese novu odluku.

Sudu BiH je naloženo da, u skladu sa odredbama Pravila Ustavnog suda BiH, u roku od osam dana od dana dostavljanja ove odluke obavesti Ustavni sud BiH o merama koje su preduzete kako bi se izvršila ova odluka.

Živko Budimir, predsednik Federacije BiH, uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je primao mito da bi davao pomilovanja osuđenicima.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара