Читај ми!

Govor mržnje u hrvatskom saboru

Prijava koju je urednik HRT-a Hrvoje Zovko podneo Etičkoj komisiji zbog govora mržnje izazvala govor mržnje u hrvatskom Saboru. Na zajedničkoj sednici nekoliko saborskih odbora razmenjene su optužbe.

Rasprava u hrvatskom saboru povodom prijave urednika HRT-a Hrvoja Zovka zbog govora mržnje pretvorila se u razmebnu optužbi i opet u govor mržnje.

Povodom Zovkove prijave održana je zajednička sednica saborskih Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za medije, koju je zatražio SDSS. Međutim, najmanje se raspravljalo o povodu sednice, prenosi Fonet.

Članovi odbora između sebe se čak nisu mogli usaglasiti ni o zaključcima rasprave. Umesto toga generalni direktor HRT-a Goran Radman morao je da se brani od, kako je rekao govora mržnje poslanika HDZ-a Ante Babić, a još jednom je "briljirala" i Ruža Tomašić, koja je ušla u okršaj s Miloradom Pupovcem.

"Žao mi je što incidenti na HRT-u izazivaju javni interes i što se koriste kao povod za sazivanje ovakvih sednica. Ali neću dozvoliti ovom telu da uređuje program HRT-a. To ne mogu po zakonu ni ja, ali moja dužnost kao generalnog direktora je da ustanem u odbranu HRT-a od politike", istakao je Radman.

Kako je rekao, HRT ima svojih problema, koji potiču iz vremena kad on nije bio na čelu te medijske kuće.

Ali, ako HRT i dalje bude predmet međusobnih sukoba političara i medijskih manipulacija, neću moći da radim svoj posao kako treba", rekao je Radman.

Babić je rekao da je HRT ustanova koja manipuliše, a ne informiše. On se okomio na Radmana zbog nedavnog imenovanja Željka Rogošića na mesto glavnog urednika prvog programa HTV.

Milorad Pupovac, na čiju je inicijativu sazvana sednica, i koji je već u Saboru osudio "prebrojavanje krvnih zrnaca" na HRT-u, ustvrdio je da je govor mržnje na javnom servisu sveprisutan.

Kao primer on je naveo uzvike "Ubij Srbina", koji se redovno čuju za vreme prenosa fudbalskih utakmica, a od kojih se niko ne ograđuje.

Pupovac je takođe rekao da je zabrinjavajuće što ankete pokazuju da bi samo sedam odsto mladih za životnog partnera bilo spremno izabrati osobu druge nacionalnosti.

Na to je reagovala pravašica Ruža Tomšić uz opasku Pupovcu da ne brani sve nacionalne manjine već samo srpsku.

"U čemu je problem da samo sedam odsto građana želi da im se dete uda za Srbina? Ni ja ne bih želela da mi se dete uda za Srbina, Mađara ili Italijana. Želim da moji unuci govore hrvatski. Gde je tu govor mržnje", rekla je Tomšićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије