Bilt: Sporazum otvara put pregovorima sa EU

Srpski i kosovski premijer ne moraju da reše sva pitanja, ali sporazum o statusu srpskih opština na severu Kosova ključan je za početak pregovora sa Briselom, kaže švedski ministar Karl Bilt. Jasna mi je zabrinutost Srbije za Srbe na severu Kosova, ali sporazum s Kosovom otvara put pregovorima, istakao je Bilt.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt pozvao je danas Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa koji je uslov Evropske unije za nastavak njihovih evrointergracija.

Govoreći o današnjem sastanku u Briselu, Bilt je rekao da srpski i kosovski premijer ne moraju da reše sva pitanja, ali da je sporazum o statusu srpskih opština na severu Kosova ključan za početak pregovora sa Briselom.

"Jasna mi je zabrinutost Srbije za Srbe na severu Kosova, ali sporazum s Kosovom je taj koji otvara put (pregovorima)", dodao je Bilt, a prenela Hina.

Šef švedske diplomatije je kazao da bi EU trebalo 2014. godini da otvori pristupne pregovore sa svim zemljama jugoistočne Evrope, jer u suprotnom preti opasnost izbijanja socijalnih i političkih napetosti kakvih je bilo u prošlosti.

"Sve bi preostale zemlje trebale da otvore pregovore u 2014. godini, to je realističan i dostižan cilj ako se to ne dogodi, vidim opasnosti od jačanja napetosti", istakao je Bilt na konferenciji o proširenju EU organiziranoj povodom posete švedskog kralja Gustava Hrvatskoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије