"Trgovanje napetošću" između islama i Zapada

Sjedinjene Američke Države spremne za novi početak u odnosima sa muslimanskim svetom. Ruku pomirenja simbolično pružio američki predsednik Barak Obama, u istorijskom govoru na Univerzitetu u Kairu. Ne nadmetanje, već pronalaženje zajedničkog jezika, poručio Obama. SAD omražene na Bliskom istoku, izjavio iranski verski vođa Ali Hamnei.

Posle godina nepoverenja i nesuglasica, Sjedinjene Američke Države spremne su za novi početak u odnosima sa muslimanskim svetom.

Ruku pomirenja simbolično je pružio američki predsednik Barak Obama, u istorijskom govoru na Univerzitetu u Kairu.

"Dok god se naši odnosi definišu razlikama, mi ćemo jačati one koji seju mržnju, a ne mir, one koji promovišu sukobe, a ne saradnju. Taj krug sumnje i nesloge mora da se okonča. Došao sam u Kairo da tražim novi početak u odnosima Sjedinjenih Država i Muslimana širom sveta, zasnovan na zajedničkom interesu i poštovanju, zasnovan na istini da Amerika i Islam ne isključuju jedno drugo i da nisu konkurenti, već da se prožimaju i dele zajedničke principe pravde, napretka, tolerancije i dostojanstva prema ljudima", rekao je Obama.

Obama je, u obraćanju muslimanima širom sveta, poručio da nepoverenje i nesuglasice između SAD i muslimanskog sveta moraju da se okončaju i založio se za nov početak u odnosima dveju strana.

Nasilni ekstremisti, prema njegovim rečima, iskorišćavaju napetost koja vlada između SAD i islamskog sveta i šire strah.

"Taj ciklus nepoverenja i nesloge mora da se okonča", rekao je američki predsednik.

Pronalaženje zajedničkog jezika

Obama je naglasio da SAD i islam ne isključuju jedno drugo i ne treba da se nadmeću, već da ulože napore i da "poštuju jedni druge i pronađu zajednički jezik", prenele su agencije.

Nijedan govor ne može da izbriše godine nepoverenja, ali dve strane treba otvoreno da kažu šta im je na srcu, dodao je predsednik SAD.

Obama je, takođe, najavio da će se lično angažovati na pronalaženju rešenja za izraelsko-palestinski sukob koje bi se zasnivalo na sistemu dveju država.

Američki predsednik je rekao i da sve zemlje, uključujući Iran, imaju pravo na mirnodopske nuklearne programe, ukoliko su oni u skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja.

Cilj Obaminog istorijskog govora, namenjenog milijardi muslimana širom sveta, jeste da doprinese jačanju odnosa SAD sa arapskim i muslimanskim zemljama.

Obama i Mubarak o bliskoistočnoj situaciji

Predsednik Obama je razgovarao sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom.

Na aerodromu u Kairu, američkog predsednika Baraka Obamu dočekao je njegov domaćin egipatski predsednik Hosni Mubarak, uz najviše državne počasti.  Obama je svom kolegi predstavio novu politiku američke administracije sa islamskim svetom.

"Razgovarali smo o situaciji na Bliskom istoku, da bi na konstruktivan način doprineli prosperitetu i miru za sve narode regiona. Amerika je posvećena partnerstvu sa zamljama regiona da bi svi narodi mogli da ostvare svoje težnje", izjavio je Obama.

Američki predsednik Barak Obama, je juče boravio u Saudijskoj Arabiji, na početku svoje bliskoistočne turneje, po dolasku u Rijad, pohvalno je govorio o strateškim odnosima SAD sa Saudijskom Arabijom.

Obama je izrazio uverenje da dve zemlje mogu da rade zajednički kako bi ostvarile napredak u više pitanja od uzajamnog značaja. U prigodnim obraćanjima na dočeku u Rijadu Obama i saudijski kralj Abdulah su razmenili reči hvale na lični račun govoreći o "mudrosti i uzvišenosti", prenosi Bi-Bi-Si.

Saudijski suveren je poželeo Amerikancima sve najbolje i opisao predsednika Obamu kao "izuzetnog čoveka koji zaslužuje da bude predsednik.

Obama je razgovarao sa kraljem Abdulahom o Bliskom istoku, o pitanjima energije i drugim regionalnim pitanjima, navode agencije. Jedan od glavnih ciljeva posete i cele turneje je da se podstaknu napori da se dođe do mirovnog sporazuma Izraela i Palestinaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво