Читај ми!

Vojska najbolji sistem u državi

Ne postoji bolji sistem u našoj zemlji od Vojske Srbije, rekao ministar odbrane Aleksandar Vučić na obeležavanju Dana Vojne akademije. Vučić najavio ulaganja u vojno obrazovanje. Na svečanosti obeležavanja 163. godišnjice Vojne akademije promovisani magistri vojnih i vojno-tehničkih nauka.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić rekao je na obeležavanju Dana Vojne akademije da u Srbiji ne postoji bolji sistem od vojske i najavio da će država, iako u teškim ekonomskim uslovima, pokušati da uloži više u vojno obrazovanje.

"Koliko god bili samokritični, koliko god imali sebi da zamerimo i koliko god da vidimo da ima nedostataka i koliko god zadataka još imali pred sobom, moram da vam kažem, čini mi se da to prilično dobro poznajem u Srbiji, da ne postoji bolji sistem u našoj zemlji od Vojske Srbije", rekao je Vučić na proslavi.

Vučić je istakao da kadeti i kadetkinje koji se školuju u njoj predstavljaju stub odbrane i promocije zemlje i njenog naroda i obećao da će svake godine biti vidljiv napredak "jer država mora da pokaže brigu i drugačiji odnos prema svojoj budućnosti i mladosti".

"Ne obećavam vam kule i gradove, ne obećavam vam odmah nove uređaje i fasade, ali vam obećavam da ćete primetiti pomak svake godine", rekao je ministar odbrane.

"Vama sam beskrajno zahvalan jer vi spadate u onaj deo našeg društva koji uvek može da kaže više od nas ostalih, šta je ono što su učinili i što su spremni da urade za svoju zemlju, za razliku od svih nas koji smo, čini mi se, uvek se pitali 'šta je to Srbija učinila za nas'", rekao je Vučić.

Ministar odbrane je dodao da su kadeti i kadetkinje VA ne samo stubovi društva i vojnog sistema, već i da moraju svima pokažu koliko u Srbiji živi miroljubiv i dobar narod i koliko njeni građani ne žele nikome da naude.

"Ali isto tako morate svojim znanjem, obrazovanjem i obučenošću da pošaljete poruku svima da Srbija nije na prodaju, da ona nije šaka zobi koju može bilo ko da pozoba, jer tu su oni koji su najvredniji i najbolji u našem društvu i zemlji koji su u stanju da je uvek sačuvaju i odbrane. To je vaš zadatak i sveta dužnost", poručio je ministar odbrane.

Vučić je rekao i da "nije slučajno što iz mnogih zemalja u svetu žele da šalju svoje studente i mlade ljude da se školuju kod nas, među najboljim nastavnicima i kod svojih prijatelja".

I oficiri i inženjeri

Na Vojnoj akademiji školuje se oko 800 kadeta od kojih četvrtinu čine devojke, koje kažu da im studije nisu teške.

Kadetkinja Bojana Regodić kaže da im je teže na terenu, gde devojke nose istu opremu kao i muškarci. "Vojnu akademiju sam upisala zato što ne postoji fakultet gde su profesori ovoliko posvećeni nama kadetima", kaže Bojana koja studira Logistiku odbrane.

Njena koleginica Katarina Milovac kaže da su uslovi studiranja na Vojnoj akademiji vrlo dobri i da se dobija kvalitetno znanje.

"Posle studija me očekuje radno mesto gde ću moći da primenim sve što sam naučila. Kada završim Akademiju dobijam diplomu vojnoelektronskog inženjera i ujedno čin potporučnika , tako da sam ujedno i inženjer i oficir", kaže Katarina koja studira Telekomunikacije.

Dušan Rudović, kadet Vojne akademije koji dolazi iz Crne Gore, na studije Avijacije je došao došao jer je hteo da bude vojni pilot.

"Trebalo je da se školujem za avione. Međutim Crna Gora je odlučila da joj avioni nisu strateški bitni, i doneli su odluku da se ipak školujem za pilota helikoptera", kaže Dušan koji je zadovoljan uslovima studiranja.

Do 31. marta otvoren je konkurs za prijem 185 kadeta, a poslednjih godina beleži se sve veće interesovanje. Prošle godine je bilo osam kandidata za jedno mesto.

"To je jako oštra selekcija. zaista mogu da se izaberu izuzetno kvalitetni kandidati", ističe načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna.

I ove godine, kao i prethodne dve, na Vojnu akademiju moći će da se upišu i civili, kao samofinansirajući studenti.

Priznanja magistrima vojnih nauka 

Na svečanosti obeležavanja 163. godišnjice Vojne akademije promovisani su magistri vojnih i vojno-tehničkih nauka i uručena priznanja i zahvalnica najboljim kolektivima i pojedincima Vojne akademije.

Načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna uručio je Veliku plaketu te institucije ministru odbrane Aleksandru Vučiću. Vuruna je podsetio na bogatu istoriju vojnog školstva, koje postoji 163 godine otkako je ukazom 1850. osnovana Artiljerijska škola.

On je istakao da je pred VA još mnogo zadataka koji imaju samo jedan cilj – da se osposobe kvalitetni ljudi za odbranu Srbije.

Proslavi Dana Vojne akademije u Svečanoj sali VA prisustvovali su, pored Vučića, i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici vojnog vrha, sveštenstva, kao i pojedinci iz kulturnog i javnog života Srbije.

Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Miodrag Jevtić uručio je priznanja najuspešnijim pripadnicima Vojne akaedmije, dok je Vuruna uručio diplome pripadnicima sistema odbrane koji su u prethodnoj godini stekli zvanje magistra, kao i zahvalnice institucijama koje su pružile poseban doprinos nastavnom procesu na Vojnoj akademiji.

Na svečanosti je ukazana i počast generalu Stevanu Zdravkoviću (1835–1900), komandantu Krajinske brigade prvog poziva narodne vojske u ratu sa Turskom 1876, koji je nakon oslobođenja Niša postavljen za komandanta tog grada, a kasnije, 1880. postavljen na mesto upravitelja Vojne akademije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара