Читај ми!

Jedinstvo o nastavku dijaloga sa Prištinom

Na sastanku državnog vrha postignuto apsolutno jedinstvo po pitanju nastavka pregovora Beograda i Prištine, rekao savetnik predsednika Nikolića Marko Đurić. Cilj je uspostavljanje zajednice opština koja bi omogućila Srbima na Kosmetu da uživaju onakav stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku, naveo Đurić.

18.00 - Završen sastanak državnog vrha na kom se razgovaralo o novoj rundi razgovora Beograda i Prištine i evropskim integracijama.

16.55 - Počeo sastanak državnog vrha. 

Savetnik predsednika Republike Marko Đurić rekao je da je na večerašnjem sastanku državnog vrha u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića postignuto apsolutno jedinstvo po pitanju nastavka pregovora Beograda i Prištine, u koje Srbija, kako je rekao, ulazi "samopouzdano i sa jasnim ciljem".

Sastanku su, pored predsednika, prisustvovali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja Verica Kalanović, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i direktor Kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Posle završetka sastanka, Đurić je rekao da je cilj uspostavljanje zajednice opština koja bi omogućila Srbima na Kosovu i Metohiji da uživaju onakav stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku.

Savetnik predsednika ponovio je da po svim važnim pitanjima za koja se predviđa da će biti otvorena postoji puno državno jedinstvo, a Beograd očekuje i od druge strane da pokaže minimum prednosti da se postigne kompromis.

"Da bismo došli do kompromisnog rešenja potrebno je da jedna strana ne živi u večitom uverenju da može da postigne apsolutno sve i da joj se toliriše da ostane na početnim pozicijama", naveo je Đurić i dodao da "Srbija nudi ispruženu ruku i postizanje kompromisa za one koji žele da čuju".

Đurić je rekao i da vlasti Srbije ne očekuju da im EU ispostavi zahtev za ukidanje "paralelnih institucija" na severu KiM, a da od Brisela očekuje da ostane nepristrasan.

"Mi ne možemo da očekujemo takav zahtev od predstavnika EU, već samo da budu nepristrasan medijator u pregovorima. Možemo, međutim, da očekujemo insistiranje prištinske strane za različite ustupke, koji nisu utemeljeni na spremnosti da se postigne kompromis. Onog momenta kada pokažu da su spremni za razgovor o kompromisu, to će biti trenutak kada možemo da očekujemo vidljiv pomak", ukazao je Đurić.

Naglasio je da je sledeća runda dijaloga u Briselu važna, ali ne i krucijalna jer je "krucijalnih sastanaka bilo na preteke, a sada je potreban suštinski napredak".

Đurić je istakao da svima u međunarodnoj zajednici treba da bude jasno da, za razliku od ranijih pregovora koji su vođeni i u prethodnoj deceniji, kao i pre jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija danas ima definisan cilj koji ostavlja prostor za kompromis i dozvoljava obema stranama da sačuvaju čast i očuvanje elementarnih nacionalnih interesa.

"Nama je važno da druga strana uvidi da je budućnost za sve koje žive na Kosovu leži u postizanju kompromisa. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga sve da izgubi. Imamo ozbiljne pregovaračke adute, jer, u protivnom, razgovora ne bi ni bilo, a Priština bi u nedogled nastavila da insistira da su nezavisna država", kazao je Đurić.

Upitan o evropskim integracijama, Đurić je rekao da Srbija očekuje da dobije datum za početak pregovora s obzirom na to da je ispunila veliki broj uslova i sprovela temeljne institucionalne reforme, a u procesu dijaloga ostvarila veliki napredak.

Poseta Berlinu značajna

Govoreći o predstojećoj poseti prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Berlinu, Đurić je rekao da je to izuzetno značajna poseta, kako bi se sa nemačkim zvaničnicima došlo do zajedničkog jezika po pitanju nastavka evrointegracija.

"Imamo veoma jake argumente za stav da naša zemlja treba da dobije datum za početak pregovora i spremni smo da našu zemlju promenimo u interesu građana, ne samo zbog ostvarivanja formalnih birokratskih ciljeva. Ta naša ambicija i želja je naše unutrašnje političko pitanje, ali u jednom ternutku morate da dobijete ohrabranje i potvrdu za ono što radite", naveo je Đurić.

Komentarišući Nikolićev sastanak sa predsednicom privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Atifetom Jahjagom, savetnik predsednika rekao je da su kruti stavovi kojih se Jahjaga držala prilikom razgovora sa Nikolićem negativno odjeknuli u delu međunarodne zajednice.

"Predsednik Nikolić je preneo osnovne elemente iz platforme koji pružaju mogućnost za postizanje kompromisa, dok se, sa druge strane, insistiralo na već poznatim stavovima koji su nefleksibilni, i moj je utisak da su negativno odjeknuli u delu međunarodne zajednice, kojoj je u interesu postizanje prihvatljivog kompromisnog rešenja", rekao je Đurić.

Susret državnog vrha prethodi novoj rundi razgovora premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u Briselu 19. i 20. februara, ali i putu Vučića 20. februara u Nemačku, zemlju čiji bi stav mogao da bude presudan za određivanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво