Читај ми!

Nema razmimoilaženja oko platforme

Premijer Ivica Dačić rekao da u vladajućoj koaliciji nema razmimoilaženja u vezi sa tim kakav tekst platforme o Kosovu treba da ide u Skupštinu Srbije. Do kraja sedmice trebalo bi da budu sumirani predlozi teksta platforme o Kosovu, najavio je Dačić.

U vladajućoj koaliciji nema razmimoilaženja u vezi sa tim šta treba da ide u Skupštinu Srbije i do kraja sedmice trebalo bi da budu sumirani predlozi teksta platforme o Kosovu, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

Predsednik Vlade Srbije precizirao je da se platforma sastoji iz tri dokumenta: "U prvom su sadržani osnovni principi koji su važni kao naša polazna stanovišta i temeljna opredeljenja da ne prihvatamo nezavisnost Kosova, zatim nas interesuje status Srba na Kosovu i da taj razgovor mora da bude vezan sa procesom evropskih integracija", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, drugi dokument sadrži stav Srbije kako treba da izgleda autonomija u okviru nečega što nije priznato kao nezavisno, a treći deo je analiza spoljno-političkih i prilika u okruženju o tome šta je neophodno da bi se vodila realna politika.

Dačić je podvukao da će na skupštinsko izjašnjavanje ići samo prvi deo, a sve ostalo je osnova za dalje razgovore.

Prema rečima premijera, procenilo se da princip da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, iako kao takav postoji u međunarodnim pregovorima, najviše je zasmetao međunarodnoj zajednici, odnosno EU, jer se smatra da je time iskazana želja srpskih vlasti da prekinu dijalog koji se vodi.

"Kakav god bude dijalog, u bilo kojoj formi, ovoj ili u nekoj drugoj, na papiru to jesu teme o kojima se razgovara, a to je, kako mi mislimo, da Kosovo treba organizovati dok se ne reši status pokrajine", rekao je Dačić.

On je ponovio da je platforma radni tekst, da nije neohodno da se prekida tehnički dijalog, kao i da razgovori o tom pitanju nikada ne mogu biti unapred određeni skupštinskom odlukom.

Premijer je podvukao da nije razgovarao sa predstavnicima DS-a kao najvećom opozicionom strankom, ali i dodao da ne vidi šta bi tom tekstu moglo da se zameri naglasivši da za platformu u parlamentu očekuje široku podršku.

Dačić, međutim, nije mogao da precizira kada će se taj tekst naći pred poslanicima, rekavši da to zavisi od brzine rada na njenom završetku, ali uz primedbu da će se o tome dijalog voditi mesecima.

Nikada bolja regionalna saradnja

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je pred sutrašnju posetu Banjaluci rekao da regionalna saradnja nikada nije bila bolja, a da jedini problem koji postoji jesu odnosi sa Hrvatskom.

Dačić je novinarima u Centru "Sava" rekao da će se i u narednom periodu nastojati da se pronađu konstruktivni prilazi rešavanju problema sa Hrvatskom, bez obzira na sve različite stavove koje dve države imaju.

"Odnosi moraju da postoje. Treba da uradimo, ne bih rekao na normalizaciji već na sprečavanju da taj, kako sam ga figurativno nazvao, led koji postoji ne postane toliko debeo da ne može tako lako da se otopi", rekao je Dačić.

U tom kontekstu on je naveo da postoji već inicijativa da se sretne sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Dačić je podsetio da je on bio u poseti Bosni i Hercegovini i Sloveniji, a da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio Makedoniju, Mađarsku i Grčku.

"Srbiju su posetili mnogi evropski lideri među kojima i predsednik rumunske vlade. Srbija nikada nije imala bolju regionalnu saradnju", ponovio je Dačić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије