Читај ми!

Bez dogovora u Briselu

Mehanzam za suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana još nije dogovoren, pošto predstavnici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta nisu uspeli da usaglase svoje stavove.

Predstavnici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta nisu uspeli da se dogovore o mehanizmu za suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, proizilazi iz izjave koju je putem Tviter naloga dala evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom.

"Trijalog o Šengenu i azilantima. Približili smo stavove, ali bi bilo bolje kad bi Savet bio malo fleksibilniji", napisala je Malmstrom na društvenoj mreži, ne navodeći nikakve druge detalje.

To, praktično, znači da mehanizam za suspenziju vizne liberalizacije za koji je ranije bilo najavljeno da bi mogao da bude usvojen u EP već početkom sledeće godine, neće u doglednom roku moći da stupi na snagu.

Taj mehanizam, zvanično nazvan "zaštitna klauzula", osmišljen je odgovor na navalu lažnih azilanata u pojedine evropske zemlje, a kao izvor problema obično se navode Srbija i Makedonija.

Usvajanje zaštitne klauzule u EP značilo bi da se zemaljama u kojima je konstatovana masovna zloupotreba slobodanog ulaza u šengensku zonu, mogle privremeno uvesti vize po kratkom postupku.

Međutim, nakon što ju je Komisija predložila, klauzula je već duže od 18 meseci "zaglavljena" u Savetu, koji ne može da se složi oko pojedinih detalja, a svoje neslaganje sa nekim odredbama u paketu predloženih amandmana izneli su i neki članovi EP.

Zbog toga je danas iza zatvorenih vrata održan sastanak predstavnika sve tri institucije EU, ali izgleda da potpuna saglasnost još nije postignuta.

Inače, u Briselu je krajnje neuobičajeno da članovi Komisije javno iznose kritike na račun Saveta, čak i vrlo blage i uopštene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво