Читај ми!

Usvojen Budžet za 2013. godinu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili Budžet za 2013. godinu sa 138 glasova "za". Predviđeni prihodi u budžetu su 965,7 milijardi dinara, a rashodi 1.087,6 milijardi.Budžetom je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

10.19 - Usvojen Budžet u celini sa 138 glasova "za", protiv je bilo 69 poslanika. 

09.20 - U načelu usvojen budžet za 2013. godinu sa 137 glasova "za". Počelo glasanje o amandmanima.

09.14 - U Skupštini Srbije počelo glasanje o Predlogu zakona o budžetu za 2013.

Skupština Srbije usvojila je Budžet za narednu godinu. Predviđeni prihodi u budžetu su 965,7 milijardi dinara, a rashodi 1.087,6 milijardi. Predviđen je deficit od 121,9 milijardi dinara. Za Budžet je glasalo 138 poslanika vladajuće većine, 69 poslanika opozicije je bilo protiv, a troje poslanika nije glasalo.

Prema usvojenom budžetu, ekonomska i fiskalna politika u 2013. godini biće usmerena na makroekonomsku stabilnost, ubrzanje privrednog rasta i usporavanje pada zaposlenosti, smanjenje fiskalnog deficita i usporavanje rasta javnog duga i strukturne reforme.

Procenjuje se da će stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u 2013. godini iznositi dva odsto, a stopa inflacije 5,5 odsto.

Umeren ekonomski rast u 2013. očekuje se na osnovu oporavka aktivnosti u većini sektora privrede i poboljšanja stanja privrede zemalja koje su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije.

Fiskalna konsolidacija u celini u 2013. zasniva se na poreskoj reformi, ograničenom rastu plata zaposlenih u javnom sektoru i penzija, uštedama kroz sprovođenje reformi, te povećanje efikasnosti javnog sektora.

Zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije, deficit budžeta u narednoj godini trebalo bi da bude 3,3 odsto BDP-a, a konsolidovani deficit, koji obuhvata i budžete pokrajine, lokalnih samouprava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja 3,6 odsto BDP-a, odnosno 132,3 milijardi dinara.

Opozicione stranke smatraju da je budžet za narednu godinu neodrživ i da će teret krize biti prebačen na građane, dok vladajuće stranke kritike smatraju neopravdanim i ističu da je Vlada projektovala ostvariv budžet, ali je sada najvažnije da on bude i realizovan.

Demokrate i liberali u izjavama novinarima u Skupštini Srbije, nakon što je parlament usvojio budžet, ocenili su da je deficit "veštački" smanjen na 3,3 odsto budući da mnogi izdaci, posebno za javna preduzeća, nisu planirani.

Međutim, naprednjaci i socijalisti odbacuju kritike i ističu da je Vlada projektovala realan i ostvariv budžet, da se on zasniva kako na ekonomsko razvojnoj, tako i socijalnoj koponenti i da je proizvod namere da se novac iz dražvne kase troši na domaćinski način.

Najviše spora u raspravi o budžetu bilo je o finansiranju Vojvodine, pošto pokrajinske vlasti tvrde da će dobiti manje od Ustavom predviđenih sedam odsto republičkog budžeta, a republička vlada da će izdvajanja biti veća od originalno planiranih u 2012. godini za 15 milijardi dinara i da će iznositi 8,4 odsto ukupnih poreskih prihoda Srbije.

Krajnji rok za usvajanje budžeta je 15. decembar i ove godine je prvi put posle dugo vremena taj najvažniji finansijski zakon usvojen na vreme.

Poslanici će rad nastaviti u ponedeljak, 3. decembra, objedinjenom debatom o nekoliko zakonskih predloga, među kojima je i Predlog zakona o javnim preduzećima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара