Читај ми!

Sirijski tenkovi na Golanskoj visoravni

Sirijski tenkovi ušli na Golansku visoravan, po prvi put u poslednjih 40 godina. Izrael, iznenađujuće, nije reagovao već se se žalio Ujedinjenim nacijama. Žestoke borbe se vode oko baze Taftanaz, na severozapadu Sirije. Pobunjenici pokušavaju da zauzmu tu stratešku vojnu bazu sa koje vojni avioni i helikopteri izvode napade na ustanike.

Izrael je saopštio dasu tri Sirijska tenka ušla ne Golansku visoravan, teritoriju koju Tel Aviv smatra svojom. To je prvi put da su sirijske snage ušle u tu zonu posle Jom kipurskog rata 1974. godine.

Izraelske snage, začudo, nisu reagovale već su slučaj prijavile Ujedinjenim nacijama.

Pobunjenici u Siriji pokrenuli veliki napad na vojnu bazu Taftanaz, na severozapadu zemlje.

Ta baza predstavlja strateško uporište sa kojeg sirijski vojni avioni i helikopteri izvode napade na pobunjenička uporišta u tom delu zemlje.

Prema opozicionim navodima operacija za "oslobođenje baze Taftanaz" je počela.

Sirijska "Opservatorija" za ljudska prava, organizacija bazirana u Londonu, saopštila je da ima informacije da su žestoke borbe izbile blizu baze.

Pobunjenici su juče na kratko zauzeli protiv vazdušne instalacije u Duvli, u regionu Idlib. Posle nekog vremena ustanici su se povukli zbog dolaska vojnih vazdušnih snaga, ali su sa sobom odneli oružje i municiju.

Ustanička ofanziva na vazdušnu bazu usledila je zbog pojačanog dejstva snaga sirijskog vazduhoplovstva poslednjih dana.

U petak su pobunjenici zauzeli pozicije u gradu Douma, ubivši 21 vojnika.

Ujedinjenje opozicije

Vodeći opozicionari u Siriji odbacili su mogućnost dijaloga sa Damaskom ukoliko predsednik Bašar el Asad ne podnese ostavku i razmotrili mogućnost ujedinjenja kako bi obezbedili "međunarodnu, regionalnu i podršku arapskih država" neophodnu za rušenje Asadovog režima.

Konsenzus je postignut na razgovorima u Amanu na kojima je učestvovalo 25 opozicionara, pred ključni sastanak Sirijskog nacionalnog saveta u Dohi gde će se odlučivati o sudbini tog opozicionog bloka u egzilu.

"Odlazak Asada i njegove svite sa vlasti je preduslov o kome nema pregovora, za bilo kakav dijalog usmeren na pronalaženje rešenja koje nije vojno, ukoliko je to još moguće", složili su se učesnici razgovora.

Na sastanku u Amanu, održanom u četvrtak, iskazana je i podrška "naporima koji su u toku na formiranju ujedinjenog političkog tela za celu opoziciju". Sastanku su prisustvovali i bivši sirijski premijer Rijad Hidžab, koji je pobegao iz zemlje, dugogodišnji disident Rijad Seif i Ali Saredin Bajanuni iz pokreta Muslimanska braća.

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, Vašington želi "dovođenje u red" opozicije u Siriji, u jeku bojazni da Sirijski nacionalni savet nije dovoljno reprezentativan, a Seif se pominje kao potencijalni lider nove vlade u egzilu, navodi AFP .

Očekuje se da se SAD sutra u Kataru založe za novu organizaciju koja bi ujedinila sve protivnike sirijskog režima.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара