Читај ми!

Platforma za pregovore naredne sedmice

Nacionalni savet za bezbednost raspravljao o platformi za razgovore sa Prištinom. Afirmisano apsolutno jedinstvo, platforma će biti usaglašena naredne sedmice, rekao savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Nastavak dijaloga Beograda i Prištine najverovatnije 7. novembra u Briselu, saznaje RTS.

15.45 - Završen sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost. 

15.05 - Počeo sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost. 

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je posle sednice Nacionalnog saveta za bezbednost, na kojoj je razmotren nacrt platforme za dijalog Beograda i Prištine, da bi taj dokument trebalo da bude usaglašen tokom naredne sedmice.

"Na sastanku je u punoj meri afirmisano jedinstvo državnog vrha po pitanju Kosova i Metohije", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, zaključeno je da će "verovatno krajem naredne sedmice, kada platforma bude usaglašena na nivou vlade i predsednika Republike, Tomislav Nikolić pozvati na razgovor o platformi i šefove svih parlamentarnih stranaka".

Đurić je rekao da će Narodna skupština Srbije i javnost imati priliku da se izjasne o svim principima na osnovu kojih će pregovori biti vođeni.

"Današnji dan je izuzetno značajan, jer je potvrđen princip da će Srbija uložiti maksimalne napore da očuva svoje stanovništvo na Kosovu i Metohiji, ali i zalaganje naše zemlje da dobije što je moguće pre datum početka pregovora o priključenju EU", rekao je Đurić.

Upitan o najznačajnijim sugestijama učesnika na nacrt platforme, Đurić je odgovorio da su svi učesnici "krajnje neposredno razgovarali, zbog čega je i bilo reči o jednom neformalnom razgovoru, koji ima poltički karakter".

"Sama ideja ovih sastanaka je da jedan funkcionalni politički mehanizam razmotri sva važna pitanja koja se tiču platforme. Svi učesnici sastanka su detaljno iščitali platformu i mislim da nikada nismo imali ovoliki stepen saglasnosti između predstavnika zaista različitih stranaka i različitih nivoa vlasti" rekao je Đurić, ocenjujući to kao posebno ohrabrujuće.

Na pitanje da li će se sastanci u takvom sastavu nastaviti, Đurić je rekao da će se sledeće nedelje "na istom mestu" i u "istom formatu" ponovo sastati, nakon čega je moguće očekivati poziv predsednika Republike šefovima poslaničkih grupa, koji će takođe uzeti aktivno učešće u ovom procesu.

Rešenja koja već postoje i funkcionišu

Upitan da li rešenje za Kosovo treba tražiti u već postojećim uređenjima u svetu poput Južnog Tirola, Đurić je odgovorio da postoji mnogo otvorenih pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom i da za svako od tih pitanja mogu se pronaći primeri u evropskoj i svetskoj praksi.

"Mi želimo da naš konačni dokument, koji ćemo prezentovati i Narodnoj skupštini i drugoj strani, bude utemeljen na rešenjima koja već postoje i koja već funkcionišu da bismo i to mogli da koristimo kao argument. Ima brojnih rešenja ne bih ulazio u detalje", rekao je Đurić.

Na konstataciju da je bilo nagovešteno da će američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Beograd i Prištinu doneti raspored tema dijaloga, Đurić je rekao da na jučerašnjem sastanku predsednika Republike i predsednika Vlade sa dvema visokim predstavnicama SAD i EU, nije bilo o tome reči.

"Bilo je reči uopšteno o budućem toku pregovora, ali bez konkretnih tema već o rešenosti da se on nastavi na najvišem političkom nivou", naveo je Đurić.

Na sastanku u Predsedništvu bili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Poslednji put državni vrh je razgovarao o platformi za Kosovo 24. oktobra, takođe u Predsedništvu Srbije. Učesnici sastanka su tada od predsednika Srbije Tomislava Nikolića dobili nacrt platforme.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 07. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије