Читај ми!

Srpsko-albanski dijalog uz kompromise

Srbija je spremna da učini mnoge kompromise u razgovoru sa Prištinom, ali to očekuje i od albanske strane, rekao predsednik Tomislav Nikolić na sastanku sa šefom britanske diplomatije Vilijamom Hejgom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je, u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Velike Britanije Vilijamom Hejgom, da je sastankom premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija Srbija ušla u završnu fazu pregovora sa Prištinom i da je spremna da učini mnoge kompromise, ali da će se to očekivati i od albanske strane.

Nikolić i Hejg saglasili su se da je neophodno sva sporna pitanja rešavati razgovorima Beograda i Prištine, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Srbija je spremna na sva rešenja koja omogućavaju bolje uslove života svih građana Kosova i Metohije i koja su u skladu sa Ustavom Srbije, poručio je Nikolić.

Nikolić je istakao da je Srbija spremna za članstvo u Evropskoj uniji i da je zbog tog cilja, ali i iz sopstvenih interesa, rešena da do kraja izvrši reformu pravosuđa, da uspostavi punu vladavinu prava i stabilnost državnih institucija i da se, u skladu sa zakonom, obračuna sa kriminalom i korupcijom, što su uslovi koje joj je Evropa postavila.

Hejg je pozdravio odlučnost koju Srbija pokazuje na svom evropskom putu.

On je istakao da je Velika Britanija snažan zagovornik proširenja Evropske unije i da je njihova želja da sve zemlje regiona budu u Uniji, pa je zbog toga njegova država spremna da pomogne u izgradnji što boljih odnosa među balkanskim državama, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i šef britanske diplomatije Vilijam Hejg pozitivno su ocenili nastojanje Srbije da mirnim putem i dijalogom rešava otvorene probleme.

Dačić je tokom razgovora sa britanskim ministrom naglasio da Srbija nastoji da bude faktor mira, stabilnosti i bezbednosti na Balkanu i generator procesa pomirenja i uspostavljanja poverenja u regionu.

Šef Forin ofisa je istakao da Velika Britanija ceni pozitivne pomake koje je Vlada Srbije ostvarila u protekla tri meseca, želi da ohrabri nastojanje da se problemi rešavaju mirnim putem i daje punu podršku evropskom putu Srbije.

Visoko je ocenjena saradnja dve zemlje u borbi protiv organizovanog kriminala, naročito ilegalne trgovine narkoticima, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Navedeno je takođe da se saradnja MUP-a Srbije i britanske agencije SOC meri tonama zaplenjenih narkotika u svetu. Tokom razgovora je osuđeno nasilje na sportskim terenima i dogovorena saradnja u prenošenju britanskih iskustava na suzbijanju ovih opasnih pojava.

Predsednik Vlade Srbije uputio je i poziv britanskom premijeru Kameronu da poseti Srbiju.

Sa šefom britanske diplomatije sastao se i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Vučić i Hejg su razgovarali na radnom ručku o Kosovu, evropskim integracijama i britanskim investicijama u Srbiju.

Tokom posete Beogradu Vilijam Hejg se sastao i sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem, a teme sastanka bile su nastavak evrointegracija, bilateralni odnosi dve zemlje i aktuelna situacija u Srbiji, saopštio je DS.

Ministar Hejg došao je u Beograd nakon posete Prištini gde je izjavio da je karta Evrope određena i da ne može biti promena granica.

Posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Hejg je pozdravio razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i istakao da je "dijalog od suštinskog značaja za evropske integracije Srbije i Kosova".

Na novinarsko pitanje da li posle dijaloga može da usledi priznavanje Kosova od strane Srbije, Hejg je odgovorio da je Srbiji i ranije predočeno da, ukoliko želi integraciju u EU, treba da "normalizuje odnose sa svim susedima".

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара