Dinkić: Srbija neće bankrotirati

Srbija neće bankrotirati, što bi se dogodilo da Vlada nije preduzela ekonomske mere, rekao ministar finansija Mlađan Dinkić gostujući u emisiji Upitnik na RTS-u. Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da neće biti brzog oporavka.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da Srbija neće bankrotirati, što bi se dogodilo da Vlada nije preduzela ekonomske mere.

"U 2013. godini mogli smo da dođemo u slične probleme kao Grčka, koja ima javni dug od 170 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a Srbija će do kraja godine imati dug od oko 60 odsto BDP-a", rekao je Dinkić gostujući u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije.

Dinkić je rekao da je plan Vlade Srbije da prepolovi budžetski deficit i da ga obori na samo jedan odsto BDP-a do 2015. godine.

Gostujući u "Upitniku" ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da neće biti brzog oporavka.

"Država mora da steže kaiš i mora da se ulaže u proizvodnju i izvoz, to je ključno", rekao je Ljajić.

Ljajić je istakao da je pogrešno davati kataklizmične izjave poput onih da je Srbija "na rubu bankrota, katastrofe i potpune propasti", ali i da je pogrešno potcenjivati velike razmere krize.

Ministar Ljajić je najavio da će Vlada Srbije doneti u četvrtak odluku o interventnom uvozu 20.000 tona jestivog ulja u cilju stabilizacije tržišta te životne namirnice.

Ljajić je rekao da Ministarstvo finansija i privrede, poljoprivrede i trgovine pripremaju zajedničku odluku o privremenom ukidanju carina na uvoz ulja, kao i šećera i mleka u prahu.

Ministar je istakao da će država intervenisati tokom celog oktobra na tržištu ulja ukoliko to bude potrebno i dodao da ima dovoljno ulja i šećera u Robnim rezervama, te da država može da interveniše i podsetio da je ministarstvo intervenisalo sa dodatnih 3.000 tona ulja.

Dinkić o ceni gradskog prevoza

Mlađan Dinkić je rekao da je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas "iskoristio priliku i pod plaštom PDV-a" podigao cenu gradskog prevoza za 20 odsto, jer Grad Beograd više ne želi da subvencioniše Beograđane.

"To je odluka Đilasa, on je iskoristio priliku i odlučio da sada podigne cenu gradskog prevoza jer je procenio da iz gradskog budžeta previše daje građanima u odnosu na priliv i to je pitanje za njega", rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao da Vlada Srbije ne može da učini ništa povodom poskupljenja gradskog prevoza i grejanja u gradovima Srbije, jer su za to u potpunosti odgovorne lokalne samouprave.

"Povećanje cene prevoza od 20 odsto je isključivo rezultat odluke Đilasa, koji želi da iskoristi ovaj trenutak i da pod plaštom PDV-a ugura i smanjenje gubitka Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd, čiji godišnji gubitak iznosi 100 miliona evra", rekao je Dinkić.

"Porez na dodatu vrednost nije povećan za grejanje i gradski prevoz ni u Beogradu niti u drugim gradovima. Namerno nismo hteli da podižemo PDV na hranu i osnovne usluge", rekao je Dinkić.

Povodom poskupljenja grejanja, Dinkić je rekao da postoje ogromni dispariteti između cene po kojoj toplane nabavljaju mazut i cene koje naplaćuju za grejanje i toplane podižu cene grejanja zbog toga, a ne zbog PDV-a.

"Mi smo doneli mere koje nije trebalo da imaju efekat na cene. Mnogi su ugurali sada cene da bi iskoristili povećanje PDV-a, koji smo podigli pažljivo da bi efekat bio povećanje cena od 1,6 odsto, a ne od 20 odsto", rekao je Dinkić.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије