Читај ми!

Kosovo besni zbog Gibraltara

UEFA razbesnela čelnike Fudbalskog saveza Kosova dodeljivanjem privremenog članstva Gibraltaru. Iznenađeni smo i razočarani dvostrukim aršinima, kaže Fadilj Vokri.

Odluka UEFA da pod svoje krilo, bar privremeno, prihvati Gibraltar, pošteno je razbesnela fudbalsku javnost na Kosovu.

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova i nekadašnji fudbaler Partizana Fadilj Vokri izjavio je evropskim medijima da je odluka o dodeli privremenog članstva Gibraltaru veoma neočekivana.

"Veoma smo razočarani. Ne razumemo koji su razlozi iza takve odluke i ne razumemo zbog čega postoje dvostruki aršini. Koja je razlika između Kosova, koje je priznala 91 zemlja sveta, i Gibraltara, nesamostalne i nepriznate teritorije, čiji je fudbal tek u nastanku", rekao je Vokri.

FIFA je dozvolila prošlog maja Kosovu da igra prijateljske mečeve, ali je ta odluka suspendovana zbog protivljenja Srbije i predsednika UEFA Mišela Platinija.

U FIFA kažu da će o problemu Kosova razmatrati na sednici Izvršnog odbora u decembru u Tokiju, ali to ne umanjuje bes fudbalske javnosti na Kosovu.

"Iznenađeni smo tretmanom i opstrukcijom svih ovih godina. Možda bismo mogli da primenimo metod koji je Gibraltar primenio, da idemo na Sud za arbitražu. Izabrali smo realniji put, sa mogućim rešenjima, koji bi bio zasnovan na činjenicama, ali očigledno da nemaju sluha za nas", kaže Vokri.

Kosovo ne može biti članica UEFA i FIFA, jer nije priznata u Savetu UN, što je osnovni uslov za članstvo. Ipak, Vokri kaže da Kosovo još uvek ne traži članstvo već samo pravo da igra prijateljske mečeve.

Iz UEFA su u ponedeljak saopštili da je Gibraltar postao privremeni član, na osnovu odluke Suda za arbitražu, koji je naložio UEFA da razmotri prijem u članstvo te zemlje oko koje teritorijalni spor vode Španija i Velika Britanija. 

Gibraltar, koji ima 28.000 stanovnika, čitavih deset godina pokušava da se priključi UEFA, što je nailazilo na strahovita protivljenja Španije.

Konačna odluka o tome da li će ta mala zemlja postati punopravni član UEFA biće doneta na kongresu u maju naredne godine u Londonu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије