Državne plate manje od 1. maja

Vlada ove nedelje usvaja Predlog zakona o platama u državnoj upravi. Privatizovana preduzeća moći će dugove državi da konvertuju u državni kapital. Vlada uskoro osniva "tim za međusobno prebijanje dugova", najavljuje ministar Dinkić. Najavljena mogućnost smanjenja kamata na kredite za likvidnost. Pregovori o kreditima sa Rusijom i Kinom.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada Srbije u četvrtak usvojiti Predlog zakona kojim će biti smanjene sve plate u javnoj administraciji koje su iznad 40.000 dinara.

"Očekujem da ga Skupština potvrdi u drugoj polovini aprila, a da stupi na snagu od 1. maja", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

Prema Dinkićevim rečima, smanjenje se odnosi na sve institucije u kojima je država osnivač i koje su od javnog značaja uključujući republičku i pokrajinsku vladu i privrednu komoru.

Dinkić će predložiti da se u Zakon o smanjivanju plata unesu odredbe da neće biti isplaćivanja bonusa u javnom sektoru u 2009. godini.

"To će biti zakonska obaveza a ne preporuka, naglasio je Dinkić i dodao da će za one koji to budu kršili biti određene visoke novčane kazne i kazne zatvora do godinu dana.

Pretvaranje dugova u državni kapital 

Vlada Srbije u četvrtak će doneti uredbu koja će omogućiti privatizovanim preduzećima da reprogramiraju dugove prema državi pretvaranjem tih dugovanja u državni kapital, najavio je  Mlađan Dinkić.

Privatizovana preduzeća koja redovno isplaćuju zarade i obaveze iz kupoprodajnih ugovora, a imaju problema sa likvidnošću, moći će da zatraže da im se deo dugova prema državi dospelih do 31. decembra 2008. godine privremeno pretvori u državni kapital, rekao je Dinkić nakon sastanka sa izvoznicima i bankarima.

Dinkić je objasnio da će se odlučivati o svakom slučaju pojedinačno i da će nakon završetka krize taj kapital moći da otkupe vlasnici preduzeća ili novi investitori.

Kako je najavio Dinkić, Vlada Srbije će do kraja aprila formirati tim za "međusobno prebijanje dugova", odnosno multilateralnu kompenzaciju koja bi trebalo da omogući da se prekine lanac dugovanja u jednom danu.

"Posebna pažnja biće usmerena na sektore kod kojih postoji najveća nelikvidnost, a to su trgovina i prerađivačka industrija", rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije je rekao i da će deo dugova države iz prethodnog perioda biti smanjen odmah nakon usvajanja rebalansa budžeta, a to je pre svega dug prema putnoj privredi od oko 200 miliona evra, koji će biti isplaćen u maju.

Smanjenje kamatnih stopa na kredite za likvidnost 

Dinkić je najavio da će se pregovarati o smanjenju kamatnih stopa na kredite za likvidnost.

"Sada je ta kamatna stopa 5,5 odsto godišnje, a ugovarana je kad je kamatna stopa Evropske centralne banke bila tri odsto sto je smanjeno sada na 1,25 odsto", objasnio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, bankari su predložili da se uvedu i dinarski krediti i to će, takođe, biti razmotreno.

"Predlog Ministrastva ekonomije Vladi Srbije biće da se duplira iznos povoljnih kredita za izvoznike, sa dva miliona evra na četiri miliona, ali isključivo za izvoznike koji imaju ugovorene poslove", rekao je Dinkić.

Na sastanku je istaknut značaj poljoprivrede i prehrambene industrije, čiji bi izvoz mogao da pomogne ublažavanju efekata svetske krize, rekao je Dinkić i najavio sastanke resornih ministra sa predstavnicima tih industrija.

Dinkić je rekao da su izvoznici i bankari podržali dosadašnje mere Vlade Srbije i smanjenje administracije.

Kako je podsetio, ove godine za privredu je predviđen stimulativni paket od 162 milijarde dinara, a od toga je do sada iskorišćeno 20 milijardi dinara.

"Od 525 miliona evra, koliko je privreda Srbija tražila subvencionisanih kredita, odobreno je 190 miliona evra do sada", naveo je Dinkić.

Podsetio je da je u rebalansu predviđeno dodatnih 40 milijarade dinara za kredite za likvidnost.

Dinkić kaže da država ne želi da subvencioniše stambene kredite po visokim cenama i da će odobravanje tih kredita početi tek kada prodavci nekretnina usklade cene sa realnim tržišnim i "značajno ih spuste".

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke u Srbiji Vladimir Čupić ocenio je da su mere Vlade dobre i da će njihovim sprovođenjem biti poboljšana ukupna poslovna klima.

Prema Čupićevim rečima, stabilnost finansijskog sistema je apsolutno sačuvana i bankarski sistem je pokazao da je spreman da odgovori na krizu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије