Читај ми!

Dr Frankeštajn na slobodi

Turski hirurg Jusuf Sonmez, poznat kao "Dr Frankeštajn" prihvatio da da izjavu video linkom pred sudijama Okružnog suda u Prištini. Euleks demantovao pisanja medija da je nezadovoljan saradnjom sa Turskom u vezi sa istragom o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Kancelarija Euleksa u Prištini demantovala je pisanje medija u kojima se navodi da je ta organizacija nezadovoljna saradnjom sa Turskom u vezi sa istragom o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Povodom nedavnih natpisa u pojedinim medijima da je Euleks nezadovoljan saradnjom sa policijom Turske, želim da istaknem da je saradnja između turskih vlasti i tužioca Euleksa Džonatana Ratela u slučaju 'Medikus' odlična i da su oni u stalnom kontaktu", rekla je portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

Ranije danas agencija SRNA je, pozivajući se na Kancelariju Euleksa u Prištini, prenela da je Euleks "nezadovoljan saradnjom sa policijom Turske koja odbija da postupi po poternici Interpola i uhapsi hirurga Jusufa Sonmeza, osumnjičenog za trgovinu ljudskim organima na Kosovu u slučaju 'Medikus'".

Iz Euleksa navode da je Sonmez, poznat kao "Dr Frankeštajn" i "Doktor Vampir", prihvatio da da izjavu video linkom pred sudijama Okružnog suda u Prištini, i da bi u slučaju dolaska na Kosovo odmah bio uhapšen, preneo je ranije Tanjug.

"Opcija davanja iskaza video linkom je jedna od mogućnosti da bude saslušan Sonmez, koji i dalje slobodno obavlja posao hirurga u svojoj privatnoj klinici u Istanbulu", kažu u Euleksu.

Sonmez se, sa hirurgom Ljutfijem Dervišijem i njegovim sinom Arbanom, bivšim visokim funkcionerom ministarstva zdravlja u privremenoj kosovskoj vladi Ilirom Recajem, Brunom Jiltom, Sokolom Hajdinijem, Sulejmanom Duljom i Ismetom Bitićijem tereti za ilegalnu trgovinu organima, odnosno kupovinu i ilegalnu transplataciju bubrega u Dervišijevoj privatnoj klinici "Medikus" kod Prištine, javila je sinoć agencija.

U slučaju "Medikus", koji se posredno dovodi u vezu i sa slučajevima trgovine ljudskim organima u Albaniji krajem devedesetih, optužen je izraelski državljanin Harel Moše, kome je, prema dosadašnjim rezultatima istrage, presađen bubreg u "Medikusu".

Optužnica ih tereti za krivična dela organizovani kriminal, ilegalnu transplataciju bubrega i zloupotrebu službenog položaja.

Sonmez je optužen da je glavni strateg organizacije kupovine i ilegalne transplatacije bubrega u "Medikusu".

Tužilac Euleksa Džonatan Ratel do sada je pred sudije izveo više svedoka, saradnika i saizvršilaca transplativnih operacija u "Medikusu", a u Euleksu očekuju da bi moglo doći do proširenja optužnice na još nekoliko ljudi koji su posredovali u pronalaženju osoba u Moldaviji, Rusiji i Ukrajini, od kojih su navodno kupovani bubrezi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије