Moguće oštrije mere protiv krize

Ukoliko mere štednje ne budu dale očekivane rezultate, moguće je uvođenje i oštrijih mera, najavila ministarka finansija Diana Dragutinović.

U slučaju da se priliv sredstava u budžet ne bude odvijao po planu, moguće su i nove, oštrije mere štednje, izjavila je ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović "Večernjim novostima".

"Ja sam bila protiv mera koje isključuju pojedine segmente države, kao što su prosveta, pravosuđe, zdravstvo, policija, vojska iz smanjenja zarada. Moj stav je da bi svi oni čiji je poslodavac država trebalo da dele istu sudbinu. Zašto bi bio kažnjen direktor Trezora ili Carine, a ne sudija ili lekar?", istakla je Dragutinovićeva.

Prema njenim rečima, u slučaju da ne bude dovoljno prihoda, sledeći korak predviđa da "oni koji su ovog puta pošteđeni dođu pod udar poreza na zarade, a povećanje PDV-a verovatno će biti poslednja mera".

Komentarišući ocene da će predloženi paket teško biti primenjiv u praksi, ministarka Dragutinović je naglasila da će "biti problema", ali da je paket "apsolutno primenjiv".

"Smatram da smo ovog puta napravili dobru računicu. Ali, postoji li uopšte nešto što se može predvideti u ovo vreme krize? Ubeđeni smo da će prilagođavanje od tih 100 milijardi biti dovoljno, ali budućnost je zaista neizvesna", naglasila je Dragutinovićeva.

Kvartalna analiza uspešnosti

Revizija programa predviđena je na svaka tri meseca, odnosno Vlada i MMF će po isteku perioda od tri meseca praviti analizu plana i ostvarenja.

Prvu reviziju ministarka Dragutinović najavila je za kraj jula, to jest početak avgusta.

"Ukoliko rezultati budu bolji, ukoliko se zaustavi recesija, moguća je drugačija fiskalna politika. Ali, očekujemo da ovakav paket ostane na snazi do kraja godine", rekla je Dragutinovićeva.

Povodom polemike u javnosti da guverner NBS Radovan Jelašić treba da dođe pod udar Vladinih mera i smanji platu na šest mesečnih primanja u Srbiji, ministarka Dragutinović je rekla da je "iskustvo u svetu da guverneri imaju ogromne plate".

Međutim, prema njenim rečima, "problem je u tome što je u Srbiji sve naopako, što je poremećen sistem plata, tako da sudije imaju veće zarade od ministara, a predsednik države manje od nekih činovnika".

Dragutinovićeva je rekla da će predložiti ministru za državnu upravu da formiranje nove skale plata državnih funkcionera.

"Predsednik Srbije mora da ima najveću platu u Srbiji, zatim premijer i guverner, potom ministri, pa poslanici i svi ostali iz javnog sektora", rekla je ministarka Dragutinović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара