Читај ми!

Dinkić: Povećanje PDV-a zbog ušteda

Vlada Srbije bila je prinuđena da poveća PDV jer je bilo potrebno ostvariti uštede od milijardu evra za godinu dana, rekao ministar Dinkić na sastanku sa privrednicima. Privreda je mnogo više dobila ukidanjem parafiskalnih nameta, nego što će izgubiti povećanjem PDV-a, ocenjuje Unija poslodavaca.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predstavio je u Uniji poslodavaca Srbije mere za stabilizaciju javnih finansija i podršku malim i srednjim preduzećima.

Dinkić je rekao da je Vlada Srbije bila prinuđena da poveća opštu stopu PDV sa 18 na 20 odsto, jer je bilo potrebno ostvariti uštede od milijardu evra za godinu dana.

On je u izjavi novinarima posle sastanka u Uniji poslodavaca Srbije istakao da ta sredstva nije bilo moguće naći samo na rashodnoj strani budžeta, već je bilo potrebno da se kombinuju mere.

Istovremeno, Dinkić je podsetio da je zadržana niža stopa PDV od osam odsto na hranu, kao i da se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plaćaju tek kad robu naplate.

On je naveo da je poboljšan sistem naplate tog poreza u građevinskoj industriji pa će PDV ubuduće plaćati investitori, a ne izvođači radova.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković istakao je da bi mere vlade trebalo posmatrati u celini i da je privreda mnogo više dobila ukidanjem parafiskalnih nameta, nego što će izgubiti povećanjem PDV-a.

Prema njegovm rečima, manji promet zbog eventualno većih cena biće nadoknađen smanjenjem troškova poslovanja.

Atanacković je naveo i da će u nekim gradovima, kao što su Leskovac, Kruševac ili Kikinda, nova preduzeća uštedeti ukidanjem nameta od 22.000 do 30.000 dinara mesečno, a u Beogradu i do 46.000 dinara.

Brojne mere na koje su privrednici godinama ukazivali i čekali ih, sada su na putu realizacije, izjavio je Atanacković.

Uvođenje reda na sivom tržištu 

Ministar Dinkić izjavio je da će nova vlada uvesti red na sivom tržištu, tako što će dati ovlašćenja Poreskoj upravi i Poreskoj policiji da kontrolišu neregistrovana preduzeća.

Dinkić je rekao, posle sastanka u Uniji poslodavaca, da će preduzeća koja su u nelegalnim tokovima i koja je do sada kontrolisala tržišna inspekcija sa svega nekoliko stotina ljudi, ubuduće kontrolisati oko 7.000 ljudi iz Poreske uprave i Poreske policije.

On je najavio da će se najpre u legalne tokove postepeno uvesti preduzetnici koje do Nove godine niko neće kontrolisati i koji će do tada moći da se registruju, a plaćaće paušalni porez od 10 odsto.

U slučaju da to ne učine do 1. januara i da ih organi kontrole u tome uhvate plaćaće porez po stopi od 20 odsto i biće im zaplenjena roba, najpre privremeno na 45 dana, a ukoliko se i posle toga ne registruju, onda trajno.

Ministar je naveo i da bi bruto domaći proizvod Srbije mogao da bude i 20 odsto veći po osnovu uključivanja sive ekonomije u legalne tokove.

Podsetivši da je od 1. septembra ukinuta obaveza zanatlijama da izdaju fiskalne račune, Dinkić je najavio da će Poreska uprava pismeno obavestiti oko 40.000 zanatlija koji više ne moraju da drže fiskalne kase.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво