Читај ми!

Datum pregovora zavisi isključivo od Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da je od evropskog komesara za proširenje Štefana Filea dobila uveravanja da nema novih uslova za Srbiju, a File je poručio da je najvažnije ostvariti napredak u dogovorenim prioritetima.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić razgovarala je u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Evropski komesar za proširenje rekao je da izveštaj Evropske komisije pripremljen za oktobar govori o ograničenom napretku Srbije.

File je ukazao da je važno ostvariti napredak u prioritetima koji su Srbiji postavljeni.

On je istakao da ne može ništa da kaže o datumu za početak pregovora, jer "nema kristalnu kuglu". Ali, naglasio je, važnije je ostvariti napredak u prioritetima.

Evropski komesar je istakao da dobijanje datuma početka pregovora isključivo zavisi od toga da li će i kada Srbija ispuniti uslove koje je utvrdio Evropski savet.

Grubješićeva je istakla da je dobila uveravanja da nema novih uslova.

"Mi ćemo sve postojeće uslove ispuniti. Takođe, sprovešćemo s Prištinom sve dogovore iz Brisela. Mi datum očekujemo što pre, ali smo svesni da to ne može biti sutra", rekla je potpredsednica srpske vlade.

Ona je rekla da će sve procene o datumu Vlada davati u dogovoru s Briselom, a da ni ona, kao ni File, ne želi da licitira.

To je njen prvi sastanak sa visokim evropskim zvaničnikom od preuzimanja dužnosti.

Srpsko-evropski dijalog obnovljen je posle letnje pauze posetom izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina Beogradu, koji je procenio da naša zemlja neće dobiti datum za početak pregovora do kraja godine i da je borba protiv korupcije jedan od važnijih preduslova za dalje ervointegracije.

Grubješićeva je nedavno izjavila Tanjugu da neće licitirati datumima za početak pregovora sa EU i davati rokove jer se to u prošlosti pokazalo kao vrlo kontraproduktivno.

"Ubrzanje procesa evropskih integracija jeste nešto na šta se ova vlada obavezala, a stranke koje čine vladajuću koaliciju to su stavile i u koalicioni sporazum", navela je Grubješićeva.

To znači da treba primeniti sve ono što je prethodna vlada dogovorila i da treba dijalog podići na viši politički nivo, rekla je pre desetak dana Suzana Grubješić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије