Читај ми!

Modernizacija rafinerije po planu

Radovi na modernizaciji Rafinerije "Pančevo" biće završeni u novembru, rekao generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko. Ministarka za energetiku Zorana Mihajlović istakla da će Srbija konačno imati rafineriju koja će proizvoditi derivate evro 5 kvaliteta.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko rekao je da će modernizacija Rafinerije "Pančevo" biti završena u novembru ove godine.

NIS je na dobrom putu da modernizaciju Rafinerije završi u planiranom roku i već priprema studije za nastavak rekonstrukcije tog pogona za preradu nafte, rekao je Kravčenko prilikom posete ministarke energetike Zorane Mihajlović Rafineriji.

Modernizacija Rafinerije je počela 2009. godine, a nakon puštanja tog postrojenja u rad, kako je istakao Kravčenko, emisija ugljen-dioksida biće 10 odsto niža od zakonom propisane granice.

Zorana Mihajlović rekla je da će Srbija konačno imati rafineriju koja će proizvoditi derivate evro 5 kvaliteta koji će odgovarati direktivama Evropske unije, i istakla da je posebno značajno za Pančevo, poznato kao jedna od crnih rupa u ekologiji.

"Nadam se da će NIS nastaviti modernizaciju i da će za dve do tri godine biti realizovani novi projekti", istakla je Mihajlovićeva.

Generalni direktor NIS-a i ministarka energetike su obišli rezervoare za skladištenje tečnog naftnog gasa i novi upravljački centar, čija izgradnja je završena. Rezervoari će omogućiti istovremeno čuvanje najmanje 6.000 kubnih gasa. Vrednost radova je devet miliona evra.

Rekonstrukcija "Petrohemije" u septembru 

Što se pančevačke "Petrohemije" tiče, Kravčenko je istakao da će prva faza rekonstrukcije, u koju će biti uloženo oko 10 miliona evra, početi u septembru.

"Očekuje se da će ta prva faza rekonstrukcije "Petrohemije" biti završena do kraja ove godine", rekao je Kravčenko.

Prema njegovim rečima, neophodno je da NIS, koji ima oko 33 odsto vlasništva u "Petrohemiji", sarađuje sa državom na poslovima u vezi sa tim pančevačkim preduzećem.

Ministarka energetike rekla je da je formirana radna grupa za realizaciju investicionog ciklusa u "Petrohemiji" i programa koji se odnosi na zaposlene, dodajući da će Ministarstvo energetike podržati sve napore da ta kompanija profunkcioniše, zbog značaja tog preduzeća za Srbiju.

Mihajlovićeva je najavila da će nadležne institucije kontolisati rad ne samo Rafinerije u Pančevu, već i "Azotare", "Petrohemije", RTB "Bora" i svih takozvanih ekoloških crnih rupa u zemlji.

Preko biogoriva do niže cene derivata nafte

Smanjenju cene goriva moglo bi da doprinese smanjenje troškova prerade nafte i mešanje biogoriva sa naftnim derivatima.

Mihajlovićeva je novinarima rekla da će Ministarstvo energetike pokrenuti izmenu pravilnika o kvalitetu goriva koji će omogućiti da biogorivo bude deo derivata.

Prema njenim rečima, mešanje biogoriva moglo bi da utiče na smanjenje cene goriva jer se na njega ne obračunava akciza.

"Akcize su ozbiljan procenat u ceni naftnih derivata, ali mi smo zatekli jedan opustošen budžet država Srbije i sada treba naći način kako da se taj budžet napuni, ne samo kroz akcize na gorivo, već i kroz akcize na duvan i luksuznu robu", istakla je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla i da postoje načini da i naftne kompanija pomognu da cene derivata budu razumnije i održivije tako što će se smanjiti cena prerade, što može da se desi kada se jedno modernizovano postrojenje kakvo je Rafinerija "Pančevo", puste u pogon.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da ta kompanija prati kretanje cene goriva u regionu i da cene u Srbiji nisu više od prosečnih.

Biogorivo je jedan od dobrih potencijalnih načina za smanjenje cene goriva, ocenio je Kravčenko i dodao da i NIS ima projekat umešavanja biogoriva u derivate nafte.

Kvarčenko je kazao da je najveći uticaj na rast cene goriva imalo povećanje cene sirove nafte na svetskom tržištu koja je dostigla 116 dolara za barel.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије