Читај ми!

Pakao u Amijenu

U noćašnjim neredima na severu Francuske 16 policajaca povređeno, pričinjena velika materijalna šteta. Mladi u gradu Amijenu zapalili školu i omladinski centar, napadali policiju i otimali automobile od vozača. Nasilje oštro osudio predsednik Fransoa Oland.

U sukobima između policije i oko stotinu mladića noćas u sevenom francuskom gradu Amijenu povređeno je 16 policajaca, a pričinjena je velika materijalna šteta.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas povodom nereda da će se "država svim sredstvima" boriti protiv nasilja.

Povodom nereda se oglasio i premijer Žan-Mark Ero porukom da će "Vlada savladati počinioce" nereda, dok je ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals izviždan kada je popodne došao u Amijen.

Oko stotinu mladih okupljenih u kvartu Amijen-Sever počelo je sinoć da izaziva policajce koji su došli da obezbede kvart posle sukoba prethodne večeri.

Oni su policajce gađali petardama i raznim predmetima, a policija je uzvratila suzavcem i gumenim mecima.

Mladići su izbacivali vozače iz vozila i otimali vozila, zapalili su jednu školu i omladinski centar.

Policija je navela da su neredi počeli sinoć oko 21.00 i završili se jutros oko 4.00 kada je stiglo policijsko pojačanje.

Kvart Amijen-Sever je mesto gde se često događaju incidenti, ali nikad nije bilo ovako ozbiljno. Delimično su uništene tri javne zgrade, navela je policija.

"Sukobi su bili vrlo, vrlo nasilni", rekao je gradonačelnik Amijena Žil Demaji za francusku televiziju BFM.

On je naveo da je kvart opustošen, da se svuda vide zapaljene kante za smeće i vozila, da je zapaljena i opljačkana jedna škola, a da je jedan sportski centar potpuno uništen.

Amijen-Sever jedna je od petnaest zona koje je francuska vlada označila kao najproblematičnije u zemlji i odredila kao prioritetne za uvođenje reda.

Ekonomska kriza u Francuskoj se pogoršava s nezaposlenošću od skoro 10 odsto, ocenjuje agencija AFP, navodeći da nove vlasti moraju da pokažu snagu i u oblasti untrašnje bezbednosti - što je bila omiljena oblast prethodnog konzervativnog predsednika Nikole Sarkozija.

Po anketi agencije Ifop koju je list Figaro objavio u subotu, samo 35 odsto Francuza je "donekle uvereno" da će se Oland i Vlade "efikasno boriti protiv nesigurnosti" u zemlji.

Noćašnje nasilje pokazuje da se malo toga promenilo u odnosima policije i mladih od velikih nereda koji su 2005. zahvatili predgrađa, navodi agencija AP.

Odnosi u tim blokovima između policije i mladih su već godinama, možda i decenijama, loši, a nasile izbija, često u avgustu, kada su pripadnici srednje i više klase na odmorima, dok siromašni i imigranti ostaju u svojim kućama.

Profesor kriminologije Alen Bauer kaže da su se okolnosti pogoršale od 2005. i da je teško predvideti šta će se desiti posle nočhašnjih nereda, koje je opisao kao "kulminaciju ogorčenosti i tenzija".

Neredi u Francuskoj obično izbiju po sledećem obrascu: Policija prvo krene za nekim maloletnikom koji je prebrzo vozio motocikl ili uradio nešto sumnjivo, a potom i puca pošto on pokuša da pobegne.

Pošto on premine ili bude teško ranjen, čitav kraj se pobuni i te ili sledeće noći mladi počnu da pale automobile, policijske stanice ili bilo šta što simboliše vlast. Na to policija reaguje pojačanjem i ispaljivanjem suzavaca što još pojača bes stanovništva.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара