Читај ми!

Sirijska klanica

Asadove snage i ustanici umešani u stravične zločine. Pobunjenici brutalno ubijali Asadove pristalice u Alepu i bacali ih sa krovova zgrada. U Damasku nestaju protivnici Asadovog režima. Sirijski režim se raspada moralno i finansijski, a Asad kontroliše samo 30 teritorije države, rekao bivši sirijski premijer Rijad Hidžab.

Vladine snage i ustanici umešani u stravične zločine. Pobunjenici brutalno ubijali Asadove pristalice u Alepu i bacali ih sa krovova zgrada. U Damasku nestaju protivnici režima.

Ustanici se žestoko svete pristalicama Bašira al Asada. Na nekoliko snimaka iz Alepa vide se brutalno ubijeni Asadovi policajci i vojnici, ćija su tela, potom bacana sa krovova zgrada.

Istovremeno, ustanici uzvikuju "Alahu ekbar". Snimak je načinjen u delu Alepa koji kontrolišu ustanici.

Na drugom snimku, pak, vidi se Asadov vojnik koga na zemlju bacaju ustanici, dok on viče: "Radije bih umro od metka". Posle toga su ga zaklali uz, opet, uѕvike "Alahu ekbar".

Bivši sirijski premijer Rijad Hidžab izjavio je da se vlada predsednika Bašara el Asada raspada i da kontroliše samo 30 odsto teritorije države.

Na konferenciji u Jordanu gde je sa porodicom prebegao iz zemlje prošle sedmice, Hidžab ja rekao da je moral vlade pao nakon 17 meseci revolta protiv vlasti, prenele su agencije.

"Uveravam vas da, na osnovu iskustva i nekadašnje pozicije na kojoj sam bio, režim propada, duhovno i finansijski. Režim ne kontroliše više od 30 odsto sirijske teritorije", rekao je on na prvoj konferenciji za novinare otkako je prebegao.

Sirijske vlasti su navele da je Hidžab smenjen, a on je danas u Amanu rekao da je podneo ostavku i pridružio se opozicionim snagama.

Za Asadovu vladu je rekao da je "neprijatelj Boga" i dodao da više nije mogao da podržava Asada pošto sirijski predsednik nije u stanju da okonča sukobe u zemlji.

"Moja je dužnost da operem ruke od takvog korumpiranog režima", dodao je bivši premijer Sirije.

On je zahvalio Saudijskoj Arabiji, Kataru i Turskoj na njihovoj podršci i zatražio od njih da učine još više za opoziciju.

Od početka pobune protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada u martu prošle godine poginulo je više od 20.000 ljudi po proceni aktivista.

 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије