Читај ми!

Obeležavanje "Oluje" u Kninu

U Kninu se obeležava 17. godišnjica ulaska hrvatskih snaga u taj grad u operaciji "Oluja" u kojoj je stradalo i proterano više hiljada Srba. Prisutan hrvatski državni vrh.

U prisustvu hrvatskog državnog vrha u Kninu se održava centralna proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branilaca povodom 17. godišnjice ulaska hrvatskih snaga u Knin u operaciji "Oluja", u kojoj je poginulo i nestalo blizu 2.000 Srba i proterano oko 220.000.

Obeležavanje je počelo podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi u prisustvu predsednika Hrvatske i vrhovnog komandanta hrvatskih oružanih snaga Iva Josipovića, premijera Zorana Milanovića i v.d. predsednika Sabora Josipa Leke, kao i načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske generala Draga Lovrića.

Predsednik Josipović rekao je da pobediti u miru znači pružiti ruku srpskom narodu, priznati i njegove žrtve i pokloniti im se.

Josipović je istakao da je Hrvatska u ratu bila pobednička zemlja i da je siguran da takva može biti i u miru.

Premijer Milanović izjavio je da su građani Hrvatske bili zajedno kad je bilo najteže, kao i da je hrvatski bio najteži put i cena bila ogromna.

"Ovaj praznik ne slavimo da bismo uživali u tuđoj nevolji i naslađivali se tuđim jadima kojih je bilo", rekao je Milanović.

Pripadnici Udruženja Specijalne policije iz Domovinskog rata na tvrđavi su nosili sliku generala Mladena Markača koji je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina za vreme i nakon Oluje.

Proslava na Trgu Ante Starčevića kod spomenika hrvatske pobede Oluja 95, počela je minutom ćutanja za 174 poginula hrvatska vojnika uz podsećanje na 1.430 ranjenih.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik nevladine organizacije "Srpski demokratski forum" Veljko Džakula, što je prvi put da neko od zvaničnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj prisustvuje toj proslavi.

Koalicija udruženja izbeglica osudila je Džakulin odlazak na obeležavanje godišnjice "Oluje", ističući da "to predstavlja uvredu za sve proterane, poginule i nestale Srbe" i da je on time priznao legitimitet te vojne operacije, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik Koalicije Miodrag Linta.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије