Raspisani izbori za predsednika Ukrajine

Skupština Ukrajine zakazala redovne izbore za predsednika za 25. oktobar. Juščenko predložio promene Ustava i prevođenje skupštine na dvodomnu, uz smanjenje broja poslanika i samostalnu vladu. Julija Timošenko protiv dvodomnog parlamenta.

Skupština Ukrajine (Vrhovna rada) zakazala je redovne izbore za predsednika za 25. oktobar 2009. godine, prenosi Itar tas.

Za odluku je glasao 401 poslanik, a bilo je potrebno 226 od ukupno 450 poslanika.

Zbog izmena u Ustavu, 2004. godine pojavila se kolizija u pogledu datuma održavanja predsedničkih izbora, a prema izmenama je predviđeno da se izbori održe poslednje nedelje u poslednjem mesecu pete godine mandata aktuelnog predsednika.

Izmene su stupile na snagu od 1. januara 2006. godine, odmah posle izbora sadašnjeg predsednika Viktora Juščenka, pri čemu je važila norma po kojoj se izbori organizuju za poslednju nedelju oktobra u petoj godini mandata.

Juščenko, koji je zvanično stupio na dužnost u januaru 2005. godine smatra, međutim, da redovni predsednički izbori treba da budu održani 17. januara 2010. godine.

Predsednik je pozvao sve političke snage da se ujedine radi zaštite nacionalnih interesa, budući da se zemlja našla pred ekonomskim padom, političkom krizom i socijalnim nezadovoljstvom.

Vrhovna Rada je zakazala izbore dan nakon što je Juščenko u godišnjem obraćanju deputatima predložio promene Ustava i prevođenje skupštine na dvodomnu, uz istovremeno smanjenje broja poslanika i davanje samostalnosti vladi u sistemu izborne vlasti.

Juščenko je predložio i da se očuvaju neposredni izbori za šefa države, jer "predlog o uvođenju isključivo parlametnarnog ili isključivo predsedničkog oblika vladavine predstavlja još jedan pokušaj da se vlast preformatira za nekoga".

Premijerka Julija Timošenko odbacila je mogućnost izmena, nazivajući ih protivustavnim.

Na brifingu u Kijevu, Timošenko je rekla da dvodomni parlament može da postoji samo uz federalno uređenje države, dok je Ukrajina unitarna država.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво